OSTALI SPORTOVI

Osnovni zadatak: Zaustaviti Rutenku

KATAR Bosna i Hercegovina danas (15 sati) protiv Bjelorusije počinje takmičenje u Prezident kupu

Autor:A. ČULIĆ

26.1.2015

Prezident kup, takmičenje petoplasiranih ekipa iz grupne faze Svjetskog prvenstva, možda se ne doživljava u javnosti samo tako, ali će ove godine biti jače nego ikad.

Bosna i Hercegovina, Rusija, Bjelorusija i Češka igrat će u dva dana za plasman od 17. do 20. mjesta.

Heroji nacije

Što se nas tiče, sve i da izgubimo obje utakmice, današnju (15 sati) protiv Bjelorusije, pa i sutrašnju, ipak smo među 20 najboljih selekcija na svijetu, kao u malo čemu.

A koliko članica broji Svjetska rukometna federacija? Na stotine.

Ipak, naš selektor Dragan Marković neće nikome popustiti. Pitanje je samo jesu li igrači vratili poljuljano samopouzdanje, jesu li shvatili da su i ovako heroji nacije.

Važno je u svakoj utakmici dati maksimum pa se od njega neće odstupati ni danas, iako s istim protivnikom igramo u junu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se 2016. igra u Poljskoj.

- Ne bismo trebali otkrivati sve karte, ali moramo biti maksimalno ozbiljni i požrtvovani. Protivnika sam gledao, jer sam smatrao da će bez problema proći u osminu finala. Kako su igrali, zaslužili su mjesto tamo. Protiv Španije su imali egal do 55. minute, ali im se onda desilo slično kao i nama - kaže Marković.

I u njihovom slučaju sudije su prelomile.

- Imali su protiv Katara pet razlike na poluvremenu pa su u drugom dijelu pali. Izuzetna ekipa, koja će, za razliku od našeg duela u Minsku, biti jača za fantastičnog Sergeja Rutenku, ali je pitanje koliko je i on iscijeđen - kaže Marković.

Selektor se osvrnuo i na naše boljke, koje smo demonstrirali tokom pet posljednjih utakmica.

Na stranu krila, koja su sa svojih pozicija postigla, do Hrvatske, samo sedam golova. Lijevi bekovi potpuno su zakazali u napadu, Čelica je bio igrač utakmice protiv Irana, ali se kasnije dobro ispromašivao.

Konan Terzić

Terzić bi se, umjesto Mirsad, zvao Konan da na istom nivou može igrati i odbranu i napad, dok je na suspendiranog Nikolu Prcu utjecala dvomjesečna pauza i mnogo veća protivnička pažnja nakon 18 golova Islandu u baražu.

- Doveo sam tri različita tipa bekova. Prce je pokušavao, on je inteligentan, nije mu toliko išao šut, ali je radio za druge, razigravao, unosio kreativnost. Čelica, kada mu ide, može probiti, ali kada stane, to više nije taj igrač, teško ga je vratiti. I, na koncu, Terzić. Nije toliko igrao napad i tu priznajem svoju grešku, jer sam mu trebao dati veću minutažu - smatra Marković.

Rad u teretani

Selektor je igračima u subotu dao dan odmora, tačnije nametnut im je.

Reprezentacija je sinoć trebala od 19 sati trenirati u dvorani El-Atija, ali je organizator promijenio termin, što se selektoru nije svidjelo. Igrači su, zato, radili u teretani.