GLOBUS

Cameron: Izbori u Grčkoj su ugrozili ekonomsku sigurnost Evrope

Britanski premijer tvrdi

Fena

26.1.2015

Britanski premijer David Cameron, upozorio je danas da će rezultat parlamentarnih izbora u Grčkoj, na kojima je pobijedila ljevičarska partija Siriza, proširiti ekonomsku nesigurnost po cijeloj Evropi i dodao da to znači da Velika Britanija mora da se drži njegovog plana sopstvene ekonomije.

- Grčki izbori pojačat će ekonomsku nesigurnost širom Evrope. Zato Velika Britanija mora da se drži svog plana i tu sigurnost osigura kod kuće - napisao je Cameron na svom zvaničnom nalogu na Twitteru.

Cameronov komentar uslijedio je pošto je grčka ljevičarska stranka Siriza pobijedila na izborima, što bi moglo da rezultira sukobom s međunarodnim kreditorima, prenio je Reuters.

Pobjeda Sirize bi, prema ocjenama agencija, mogla da označi ne samo politički preokret u Evropi, već i da bude presudna za ostanak Grčke u eurozoni, prenosi Tanjug.

Lider stranke Aleksis Cipras je najavio da, u slučaju pobjede, namjerava da pregovara o otpisu velikog dijela grčkog duga i okončanju strogih mjera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu "trojku" (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).