BIH

Blagdani opuhali novčanike

Kako preživjeti januar, najkritičniji mjesec u godini

Autor:B. TURKOVIĆ

26.1.2015

Blagdansko raspoloženje iz decembra redovno na naplatu dolazi u januaru, koji se u potrošačkom smislu smatra najkritičnijim mjesecom u godini.

Kasnio obračun

Osim što blagdani iz novčanika izvuku više novca nego tokom ostalih mjeseci, dodaju li se tome troškovi eventualnih novogodišnjih putovanja, zimovanja, veći izdaci za grijanje, konstantan rast cijena... jasno je zašto mnogi u januaru jedva krpe kraj s krajem.

U Savezu udruženja potrošača BiH podsjećaju da je građanima s ulaskom u novu godinu stigla i "čestitka" u vidu viših cijena električne energije, što je dodatno ugrozilo kućne budžete.    

- Zima je uvijek skuplja nego ljeto, posebno zbog troškova za komunalije - kaže Gordana Bulić iz Saveza udruženja potrošača BiH.

Ona zamjerku iznosi i na činjenicu da su iz elektroprivrednih preduzeća kasnije nego inače obračunali decembarsku potrošnju, u nekim slučajevima čak 12-13 dana nakon Nove godine. To, praktično, znači da su na decembarskim računima uračunati mnogi dani januara, od kada je struja skuplja nego u decembru.

Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, ističe da je januar izuzetno težak mjesec i za penzionere.

rapa-bulic

Upitan datum  

Osim poskupljenja, ovoj populaciji poseban problem predstavlja činjenica da se u prvom mjesecu očekuje slabija naplata doprinosa, što automatski znači i slabiji priliv sredstava za isplatu penzija.

- Zbog toga očekujemo da će januarske penzije kasniti više nego što je uobičajeno, pitanje je kojeg dana februara ćemo ih dobiti. Ako ne budu isplaćene do 10. februara, za nas će to biti težak udarac, ne znam kako će penzioneri prebroditi početak godine - ističe Rapa.

Rapa konstatira da 1. februar jedva dočekaju i radnici s urednim primanjima te da je situacija s penzijama mnogo teža jer penzioneri nikada nisu sigurni kada će ih dobiti.