BIH

Bačena bomba na kuću prijatelja ef. Beganovića!

Šta se dešava u Trnovi kod Velike Kladuše

Autor:S. D.

26.1.2015

U dvorište porodične kuće braće Keserović u Trnovima kod Velike Kladuše u subotu uvečer bačena je nepoznata eksplozivna naprava, tvrdi za "Dnevni avaz" Mirsad Keserović, jedan od dvojice braće koja žive u napadnutoj kući.

On kaže da je ovo samo posljednji u nizu od dvadesetak napada u posljednja dva mjeseca kojima je izložena ova porodica! Ne zna jesu li ovi vezani uz slučaj udara na Selvedina ef. Beganovića, ali kaže da su počeli baš nakon prvog napada na imama.

Strašan udar

- Bili smo svi u kući kada smo oko 22 sata čuli strašnu eksploziju koja nas je prestravila. Najgore mi je zbog djece, koja su se uplašila. Mislim da smo čuli i dva pucnja iz vatrenog oružja. Odmah smo pozvali policiju, koja je došla, a u nedjelju ujutro došli su i inspektori koji su utvrdili da je u naše dvorište bačena nepoznata eksplozivna naprava. Uzeli su uzorke i otišli – priča Keserović.

Ko i zašto ih napada, Mirsad kaže da ne zna.

- Mi smo prijatelji ef. Beganovića i podržavamo ga u njegovom radu. Ne znamo imaju li napadi na njega ikakve veze s ovim što se dešava nama, ali razbijanje prozora na našim kućama te druge štete koje nam se čine na imovini počeli su nakon prvog napada na imama Beganovića. Sve smo prijavili policiji, ali nikada nisu otkrili počinioce - kaže Keserović.

Pozvali i OSCE

Naglašava i da su, osim lokalne policije, s napadima na njih upoznali i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te Federalnu upravu policije (FUP).

- Obraćali smo se i Misiji OSCE-a u BiH, a danas (jučer, op. a.) nakon ove eksplozije ponovo smo od OSCE-a zatražili pomoć i rečeno nam je da će nas uskoro posjetiti neko od njihovih predstavnika. Jednostavno, ne znamo šta više da radimo, nismo se nikome zamjerili, imamo privatnu firmu, pošteno radimo i ovome se mora stati ukraj – naglašava Keserović.

Bez rezultata

Nakon tri brutalna napada na ef. Beganovića i posljednjeg koji se može tretirati kao pokušaj ubistva, policija još nema počinioce. Objavljen je fotorobot napadača, ali javnost nije obavještena da ima napretka u istrazi.

Šiljdedić tvrdi: Nema tragova eksplozije!?

Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova(MUP) Unsko-sanskog kantona (USK), kaže da su dobili prijavu, ali da policija nije našla tragove eksplozije.

ale-siljdedic

Šiljdedić: Dobili prijavu
 
- Policija je izašla na lice mjesta i nije našla tragove koje bi načinila eventualna eksplozivna naprava. Nema ni kratera niti oštećenja na najbližim objektima - kaže Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, dežurni tužilac Tužilaštva USK, koji je upoznat s ovim slučajem, naredio je policijskim kriminalističkim tehničarima da uzmu uzorke s lica mjesta.