BIZNIS

Saznajte gdje živi najbogatijih 1 posto svjetskog stanovništva

Zanimljiva tabela

Autor:(A. Vr.)

26.1.2015

 

Ususret Svjetskom privrednom forumu u Davosu Oxfam je objavio podatke koji ukazuju na to da će najbogatijih 1 posto svjetskog stanovništva uskoro imati više novca od ostalih 99 posto.

Jasno je da se u tih jedan posto nalazi multimilijarderi poput Billa Gatesa, Carlosa Slima i Warrena Buffeta, no tko se još nalazi u tom društvu?

Budući da je ova predikcija rađena na temelju podataka banke Credit Suisse treba objasniti što oni smatraju pod pojmom najbogatiji. Naime, ne radi se o iznosu prihoda nekog domaćistva već o razlici između vrijednosti imovine i postojećih dugova određenog kućanstva.

Dakle, u tu kategoriju 'najbogatijih' spadaju i oni koji sebe ne vide kao osobito bogate, odnosno ne žive životnim stilom 'jet-seta', no imaju, naprimjer, vlasništvo nad kućom ili stanom u kojem žive te su u potpunosti ili bar velikim dijelom otplatili stambeni kredit ili hipoteku.

Najviše takvih živi u SAD-u - njih 18 miliona, zatim 4 miliona u Japanu, 3,5 miliona u Francuskoj, 2,9 miliona u Velikoj Britaniji, 2,8 miliona u Njemačkoj te 1,6 miliona u Kini.