GLOBUS

Ljevičarska partija Siriza ubjedljivi pobjednik parlamentarnih izbora u Grčkoj

Osvojila između 35,5 i 39,5 posto glasova

Fena

25.1.2015

Sudeći prema rezultatima ankete sprovedene po izlasku građana s birališta u Grčkoj, izgleda da je ljevičarska partija Siriza ubjedljivi pobjednik današnjih parlamentarnih izbora i da ima šanse da osigura i jasnu većinu u parlamentu, javljaju agencije.

Siriza je, prema anketi, osvojila između 35,5 i 39,5 posto glasova i ima 12 procentualnih poena prednosti nad drugoplasiranom konzervativnom Novom demokratijom premijera Antonisa Samarasa, koju je podržalo između 23 i 27 posto birača, javlja Reuters.

AP prenosi da je visoki funkcioner konzervativne Nove demokratije premijera Antonisa Samarasa priznao poraz na izborima.

- Izgubili smo, rekao je ministar zdravlja Makis Voridis na privatnoj televiziji Mega.

Drugi funkcioneri Nove demokratije rekli su novinarima da rezultati ankete nisu zvanični rezultati i napomenuli da u prošlosti nisu uvijek odražavali pravu situaciju, prenijela je grčka agencija ANA.

AP je naveo da je to "historijska" pobjeda radikalne ljevičarske stranke u Grčkoj, a Agencija AFP primjećuje da bi, ukoliko rezultati budu potvrđeni, lider Sirize Aleksis Cipras (40) mogao da postane najmlađi premijer Grčke u posljednje četiri decenije.

- Izgleda da je ovo historijska pobjeda, poruka koja se ne tiče samo grčkog naroda, rekao je portparol Sirize Panos Skuletis.

- Ona će odjeknuti širom Evrope i donijeti olakšanje.

Pristalice Sirize okupljaju se ispred sjedišta stranke u Atini da proslave pobjedu, prenosi ANA.