GLOBUS

Pegida ponovo organizuje proteste u Drezdenu

Sinoć se sukobili sa 600 kontramitingaša u Erfurtu

Redakcija

25.1.2015

Grupa PEGIDA koja je redovno svake sedmice održavala antiislamske proteste u istočnom njemačkom gradu Drezdenu održat će sutra ponovo marš, pošto je prethodni otkazala zbog terorističkih prijetnji.

Lutz Bachmann, koosnivač grupe PEGIDA, ili Evropljani patriote protiv islamizacije ZAPADA, u jednoj poruci na internetu označen je kao potencijalna meta, te su drezdenske vlasti kao odgovor prošlog ponedjeljka zabranile sve proteste iz sigurnosnih razloga.

Nedugo nakon toga on je podnio ostavku, pošto su nemački mediji objavili poruku na Facebooku u kojoj je izbjeglice nazvao "prljavima" i pozirao kao nacistički vođa Adolf Hitler.

PEGIDA, osnovana u oktobru 2014, tvrdi da nije rasistička, niti ksenofobna grupa. U njenom manifestu u 19 tačaka navodi se da se taj pokret protivi ekstremizmu i poziva na zaštitu njemačke judejsko-kršćanske kulture.

Oko 1.000 ljudi iz grupe koja sebe naziva Evropljani patriote protiv amerikanizacije Zapada ili PEGADA sinoć su se sukobili sa 600 kontramitingaša u susjednom gradu Erfurtu.