BIH

Špirić: Ako nije zasnovana na Ustavu, zajednička izjava predstavlja stranputicu

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Srna

25.1.2015

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da zajednička izjava o evropskom putu BiH, ako nije zasnovana na Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu, predstavlja stranputicu.

"BiH, ukoliko želi da krene prema EU, mora da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav, koji ne podrazumijeva prenošenje nadležnosti u skrivenoj formi", rekao je Špirić Srni.
 
On kaže da treba pokazati više kompetencija na usaglašavanju te izjave.

"Teško mi je pretpostaviti da je izjava do te mjere cementirana i da ne podrazumijeva nikakve promjene, ukoliko su lideri političkih partija zajedno sa ministrima iniostranih poslova Njemačke i Velike Britanije i Predsjedništvom BiH dogovorili da će ta izjava pretpjeti izvjesne korekcije", rekao je Špirić.

On je izrazio bojazan da je ponovo na sceni "inat politika u BiH".

"SNSD nema dileme da treba raditi na izjavi da bi ona bila prihvaćena od svih, ali vidjećemo da li će oni koji treba da ponude tu izjavu biti na nivou zadatka i uvažiti primjedbe, ne samo iz SNSD-a i Republike Srpske, nego i ostale, ukoliko ih ima", rekao je Špirić, koji je potpredsjednik SNSD-a.

Ističući da je sve još u zoni spekulacija, Špirić je rekao da u SNSD-u još nisu dobili izjavu da bi o njoj razgovarali.

"Pretpostavljam će se raditi o usaglašenoj, a ne o ponuđenoj izjavi, koja nije bila predmet usaglašavanja", rekao je Špirić.

Govoreći o otvorenom pismu potpredsjednika NDP-a Momčila Novakovića upućenog predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku povodom najave da će poslanici SNSD-a da napuštaju sjednicu parlamenta BiH, sve dok ne bude smijenjen predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, Špirić kaže da bi koalicija okupljena oko SDS-a trebalo da se upita otkad je to za njih Džaferović vitalni nacionalni interes Srba.

Novaković je u pismu pozvao Dodika da preispita ovu odluku, navodeći da napuštanjem sjednica Republika Srpska ostaje bez mogućnosti da koristi entitetsko glasanje, te da bi mehanizam zaštite nacionalnog i entitetskog interesa morao da bude iznad dnevno-političkih događaja.

Špirić ističe da bi "takozvana koalicija za promjene okupljena oko SDS-a trebalo da shvati da se nacionalni interes Srba i Republike Srpske ne postiže otvorenim pismima i prepucavanjima u medijima, već da to podrazumijeva da se sjedne i da se taj vitalni interes definiše".

"Ono što posebno bode oči jeste da smo se mi razišli, ne oko vitalnog nacionalnog interesa, već oko Šefika Džaferovića. Ako koalicija oko SDS-a Džaferovića podrazumijeva kao srpski nacionalni interes, onda smo mi zapravo duboko u krizi", napomenuo je Špirić.

On kaže da se SNSD nikada neće dogovarati o tome da ljudi, koje iz najviših institucija vlasti optužuju za eventualno prikrivanje ratnog zločina, budu na čelu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
 
"Što prije to ljudi okupljeni u koaliciji oko SDS-a shvate, onda će biti više prostora da se sjedne i dogovora. Međutim, osnovno pitanje koje bi sebi trebalo da postave oni koji šalju otvorena pitanja predsjedniku Republike Srpske i SNSD-a Miloradu Dodiku, jeste otkad je to za njih Džaferović vitalni nacionalni interes Srba", rekao je Špirić.