BIH

Obilježen dan sjećanja na žrtve holokausta: Iz istorije ništa nismo naučili

Polaganjem vijenaca i molitvom širom BiH

M. KEBIĆ

25.1.2015

Jevreji širom Bosne i Hercegovine polaganjem vijenaca, molitvom i govorom obilježili su Međunarodni dan sjećanja na na žrtve holokausta u kojem je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko šest miliona Jevreja.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH, Jakob Finci, podsjetio je za Dnevni avaz da je holokaust, od ukupno 14.000 Jevreja koliko ih je bilo u BiH 1941. godine, preživjelo njih svega 2.000.

- Brojke kažu da je tada strdalo ukupno 85 posto Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon toga, rečeno je nikad više, ali se genocid nažalost dogodio poslije, i to više puta, u Kambodži, Ruandi pa i našoj zemlji. Očito je da iz istorije nismo ništa naučili, rekao je Finci za Dnevni avaz.

Ustavna nepravda

On je kazao da su Jevreji u BiH u istoj situaciji kao i drugi građani. Problema, samo zato što su Jevreji, nemaju.
-Neprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, “Sejdić-Finci” je jedan od tehničkih problema. Ovo je stvar principijelne ravnopravnosti. Nije pitanje samo o Jevrejima i Romima. Bošnjaci i Hrvati u RS, kao i Srbi u FBiH, imaju isti problem. Istina, oni se mogu preseliti na drugi dio teritorije BiH i postati ravnopravni, ali Jevreji gdje god da se presele, ne mogu to postići. Očekujem u ovom mandatnom periodu provođenje presude. Iako nakon toga neće nestati korupcije, nećemo se lakše zapošljavati, neće biti veće penzije niti redovnije plate, svi ćemo se osjećati ravnopravno u zemlji koju smatramo svojom jedinom domovinom, rekao je Finci.

 Buđenje fašizma

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je i u Banjoj Luci. Predsjednik Jevrejske zajednice u Banjoj Luci, Arie Livne istakao je da žrtve holokausta ne smiju biti zaboravljene.
-Veliki je problem što se fašizam ponovo javlja u cijeloj Evropi. Zbog toga moramo učiniti sve da se holokaust više nikada ne ponovi, rekao je Livne novinarima. Podsjetio je da mu je kompletna porodica ubijena u Drugom svjetskom ratu.
Vijence na Jevrejskom groblju u Banjoj Luci položili su predstavnici Jevrejske opštine Banja Luka i potpredsjednik RS Josip Jerković. Obilježavanju je prisustvovao i direktor Sekretarijata za vjere Vlade RS, Dragan Davidović

U BiH živi manje od 1.000 Jevreja

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN.
U BiH danas živi manje od 1.000 Jevreja, organizovanih u šest opština. Najveća je Jevrejska opština Sarajevo, sa blizu 700 članova. Manje opštine u FBiH su u Mostaru, Zenici i Tuzli, a u RS u Banjoj Luci i Doboju. Sve opštine sa Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom "La Benevolencija", čine Jevrejsku zajednicu BiH. Povodom ovog dana u Jevrejskom centru “Arie Livne” u Banjoj Luci, biće otvorena izložbena o logoru Čakovo, gdje su uglavnom stradale žene i djeca iz BiH i Hrvatske.

Sigurnost Jevreja u BiH zagarantovana

U pogledu učestalih terorističkih napada u svijetu, Finci smatra da je sigurnost Jevrejima, ali i ostalim narodima u BiH, zagarantovana.
-Treba međutim, uvijek biti oprezan, pogotovo što događaji u svijetu kazuju da zemlje, koje smo smatrali izuzetno sigurnim, postaju žrtve terorista i onih koji su spremni da žrtvuju i vlastiti život za ostvarenje nekih viših ciljeva. Kako kažu stručnjaci za terorizam, od toga nema odbrane, cijeni Finci.