OSTALI SPORTOVI

Hadžiahmetović: San mi je učešće na Olimpijadi u Riju

Najbolja bh. stonoteniserka

D. ZEBA

25.1.2015

Iako ima tek 19 godina, Emina Hadžiahmetović je već nekoliko sezona, bez konkurencije, najbolja stonoteniserka u našoj zemlji. U prethodnoj godini imala je nekoliko uspješnih nastupa i na jakim međunarodnim takmičenjima i turnirima.

Veliki talent

Njen veliki talent i potencijal prepoznali su i u Olimpijskom komitetu BiH tako da se našla na spisku jedanaest bh. sportista kojima je preko Fonda "Olimpijska solidarnost" Međunarodnog olimpijskog komiteta osigurana stipendija za pripreme za Ljetne olimpijske igre 2016. godine u Rio de Žaneiru.

- To je za mene velika prilika. Hvala ljudima iz OKBiH na ovoj velikoj pomoći. Olimpijada je san svakog sportiste i nadam se da ću naredne godine biti u Riju, ali ne kao gledalac nego kao sportista. Učešće na OI-ju kruna je karijere za svakog sportistu - kaže Hadžiahmetović.   

Reprezentativka naše zemlje ima čudesnu kreativnost, preciznost i mentalnu snagu koja je vodi do uspjeha. Članica je Stonoteniskog kluba Spin 2012, a trenira od svoje šeste godine. Osvojila je dvije bronzane medalje za juniore i seniore na Međunarodnom prvenstvu u Zagrebu. Istu medalju osigurala je i na evropskim prvenstvima 2010. i 2012. godine.

Na Balkanskom prvenstvu u kategoriji do 21 godine dotakla je vrh, dok je na ITTF-ovom takmičenju u Portugalu zauzela treće mjesto. Ipak, najviše se raduje posljednjim uspjesima na jakim svjetskim turnirima u Luksemburgu, Švedskoj, Finskoj i Belgiji.

Treće mjesto

- Sada imam priliku da igram protiv kvalitetnih protivnika. Na svakom od turnira plasirala sam se među 16 ili 32 najbolje igračice. U Luksemburgu sam osvojila treće mjesto i to mi je jedan od najvećih uspjeha. Trenutno se na svjetskoj rang-listi nalazim na 266. mjestu, a cilj mi je da budem među 100 veličanstvenih, što bi mi na neki način osiguralo učešće na OI-ju u Riju - kaže Emina.

Već godinama je kraljica sporta s celuloidnom lopticom u našoj zemlji, u čemu joj najviše pomaže sestra i trener Amela Hadžiahmetović-Mujezinović.

- Ona ima ogromne zasluge. Svojevremeno je zapostavila svoju karijeru da bi mene učila. To joj nikada neću zaboraviti. Drago mi je što je stoni tenis sve popularniji u BiH. I mediji se sve više interesiraju za nas tako da vjerujem da ovaj sport ima svijetlu budućnost u BiH. Na treninzima Spina 2012 sve je više djevojčica i dječaka, a to me posebno raduje – kaže Hadžiahmetović.

6 godina imala je kada je počela trenirati stoni tenis  

200 medalja u karijeri osvojila je na raznim takmičenjima

4 strana jezika govori - engleski, njemački, španski i turski

Naša najuspješnija stonoteniserka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) na Ilidži studira međunarodne odnose i odnose s javnošću.

- Kao vrhunski sportista, dobila sam punu stipendiju. Sve teže usklađujem obaveze u školi i u sportu tako da često učim prije takmičenja ili u autobusu ili avionu za vrijeme putovanja. Što se mora, nije teško. Obrazovanje mi je veoma bitno i od njega ne odustajem - kaže Emina.

Nema vremena za ljubav

- Trenutno nemam vremena za ljubav tako da nemam momka. Slobodna sam kao ptica na grani. Nigdje ne žurim. Sve će to doći u svoje vrijeme - kaže Hadžiahmetović.