BIZNIS

Dva puta sijali kukuruz, na kraju nije ni obran

Poljoprivrednici iz Srpca odavno nisu imali težu godinu

Lj. K.

25.1.2015

Katastrofalne poplave nakon izlijevanja Save i Vrbasa u maju prošle godine pričinile su veliku štetu na poljoprivrednim usjevima u Srpcu. Zbog toga su vlasnici parcela u priobalnom području bili prinuđeni da krajem juna i početkom jula presiju kukuruz. No, loši vremenski uvjeti tokom jeseni nisu dozvolili da kombajni uđu u žitna polja tako da je ostalo neobrano skoro 200 hektara najvažnije poljoprivredne kulture u ovoj općini. Takav slučaj odavno nije zapamćen u ovom kraju.

Sveto Kljajčin, direktor preduzeća “Viv agro” iz Poveliča, kazao je da očekuje pomoć Vlade Republike Srpske u vidu zelenih vaučera kako bi se šteta koliko-toliko ublažila. Kljajčin nam je, također, rekao da je njegova firma, osim štete od poplava na kukuruznim poljima, imala totalnu štetu na 30 hektara zasijanih krompirom i na 16 hektara pod lukom. Ni banjalučko preduzeće “Agroimpeks” nije uspjelo obrati kukuruz na skoro 40 hektara u bivšim jezerima Ribnjaka “Bardača“.

Najviše neobranog kukuruza, više od 100 hektara, ima u priobalnom dijelu na desnoj obali Save, koji vlasnici zemlje, vjerovatno, neće moći ni obrati, što će za posljedicu imati smanjen obim zasijanih površina ozimom pšenicom.

U Odjeljenju za poljoprivredu Općine Srbac kažu da je prošle jeseni skoro 300 hektara zasijano pšenicom, što je upola manje nego u prethodnoj sjetvi, a stanje se može popraviti jedino sjetvom jarih sorti pšenice na proljeće, što je u ovom kraju do sada bila prava rijetkost.