SARAJEVO

Propada jedini opservatorij u BiH

Za obnovu "Bistrik kule" potrebno pola miliona maraka

Autor:A. ŠETA-HADŽIĆ

25.1.2015

"Bistrik kula" na Trebeviću, jedini astronomski opservatorij u Bosni i Hercegovini, ni 20 godina nakon rata nije obnovljen.

Budući da se ovaj objekt nalazi na području općine Stari Grad, Općinsko vijeće donijelo je odluku da se opservatorij da na korištenje Astronomskom društvu "Orion", koje je sagradilo objekt krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Turistička atrakcija

Kako nam je kazao predsjednik "Oriona" Muhamed Muminović, za obnovu je potrebno skoro 500.000 KM.

- Nažalost, do sada nije bilo interesa nadležnih struktura da pomognu obnovu opservatorija. Prije rata, to je bila jedna od glavnih turističkih atrakcija, a danas predstavlja ruglo u tom dijelu Trebevića. Bosna i Hercegovina je trenutno bez ijednog ozbiljnijeg astronomskog instrumenta - rekao je Muminović te je dodao da postoji ogroman interes mladih za različite astronomske fenomene.

muhamed-muminovic-22
Muminović: Nema interesa nadležnih

On navodi da je ovo društvo putem globalnih kampanja nastojalo da sakupi određena sredstva.

- Uspjeli smo u 2014. raščistiti put od bob staze do opservatorija te ukloniti građevinski i drugi otpad. Izradili smo finali projekt obnove i finansijske konstrukcije. U okviru fazne obnove, planiramo postaviti  jednu kupolu, a unutrašnjost bi bila uređena kao multimedijalni prostor za predavanja - istaknuo je Muminović.

Očišćen put

Iz JU Zaštićena prirodna područja KS, u čijoj se nadležnosti nalazi Trebević, kazali su da imaju u planu da stupe u kontakt s "Orionom" kako bi zajedničkim snagama pomogli obnovu ovog historijsko-kulturnog spomenika.

- Budući da je prostor tek nekoliko mjeseci u našoj nadležnosti, sklonili smo otpad i pročistili put od "Bistrik kule". Kao upravitelji, zaduženi smo da objekt fizički sačuvamo od daljnjih oštećenja - kazali su iz Zaštićenih područja.

Snimanje neba

Astronomsko društvo "Orion" je šezdesetih godina prošlog stoljeća na ostacima postojeće austrougarske tvrđave "Bistrik kule" izgradilo dvije kupole, u kojima je bio smješten dvostruki astrograf, gdje su se mogle snimati veće površine neba. Početkom osamdesetih, u blizini tvrđave sagrađena je četverospratna kula sa kulom od osam metara.