BIH

U Pločama referendum o izgradnji termoelektrane na ugalj

Više hiljada ljudi na dva protesta organizovana protiv ovog projekta

Onasa

25.1.2015

Stanovnici Ploča u Hrvatskoj danas se na referendumu izjašnjavaju jesu za ili protiv izgradnje termoelektrane (TE) na ugalj u njihovom gradu.

Na lokalnom referendumu presudna je izlaznost birača, koja mora biti veća od 50 posto, da bi referendum bio valjan.

Za izjašnjavanje na referendumu bit će otvoreno 16 glasačkih mjesta od 7.00 do 19.00 sati, odnosno građani će se moći izjasniti na istim mjestima na kojima izlaze na izbore.

Iako je referendum ranije bio najavljen za 11. januara, zbog pada kvoruma na sjednici u decembru prošle godine, tamošnje Gradsko vijeće potvrdilo ga je tek na Badnjak i za novi datum određena je nedjelja 25. januara.

'Gradsko vijeće Ploča je u oktobru prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protive izgradnji termoelektrane Ploče i u toj Deklaraciji je navedeno kako će se građani pozvati na izjašnjavanje putem referenduma.

Žao nam je što referendum nije bio 11. januara jer bi sigurna bila veća izlaznost zbog drugog kruga predsjedničkih izbora', rekao je sredinom januara gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.

Protiv termoelektrane se svojevremeno na jednoj od skupština izjasnila i Županija dubrovačko-neretvanska, a protiv tog projekta na dva protesta izašlo je više hiljada ljudi.