BIH

Modriča: Najbolju ćeteniju pripremili mladi iz Tarevaca

Povratnici i ove godine organizirali "Ćetenijadu"

M. Ča.

25.1.2015

I ove su godine povratnici u Modriču, po četvrti put, organizovali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije. Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čije spravljanje je, osim niske temerpatura, potrebna i velika umješnost kuhara.

Ove godine u spravljanju ćetenije se natjecalo osam ekipa iz Modriče, Odžaka, Gradačca i drugih gradova. Uprkos niskoj temepraturi i padavinama, stotine građana su se, uz muziku i logorsku vatru družili duboko  u noć. Tajne dobre Ćetenije stariji prenose na mlade.

- Ovo je tradicionalna poslastica naših starih. Tajna je da se ukuha, odnosno  uprži fino šećer i brašno i da se fino završi, "iskaiša", da bude kao kosa moje unuke – kaže nam Ramiza Džambić, kuharica ćetenije iz Modriče.

Prilika je ovo za druženje, dobru zabavu i susrete starih prijatelja. I ove godine sa svojim sugradjanima je i Željina fudbalska  legenda Nikola Nikić.

- Evo ovdje vidite moj Simela, Eso, Čedo, Salko. Sve su to moji drugari sa kojima sam ja odrastao. I drago mi je. Ja sad baš pitam Esu ima li ovo i u Sarajevu. Ne mogu da se sjetim. Kaže Eso nema. Ovo je jedno jedistveno i u Tarevcima za jedno 15 dana ima. I tamo ću biti sa svojim prijateljima - kaže Nikić.

Uz logorsku vatru i dobro raspoloženje Modričani su se s gostima družili duboko u noć.