OSTALI SPORTOVI

Protiv Bjelorusa nema predaje

Iscijeđena reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra Prezident kup

Autor:Amer ČULIĆ

25.1.2015

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Dohe)

Hrvatska je zaboravljena, ali Tunis teško da će biti u neko dogledno vrijeme. Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je nastup u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Kataru.

Da je bilo malo više sreće i znanja, igrali bismo danas u impozantnom Lusilu protiv odlične Španije. Vjerovatno bismo izgubili, mada naš selektor Dragan Marković ne misli tako.

Bolji plasman

- Namučili bismo mi njih dobro, i Španiju i Katar. Vjerujte mi, sudije bi se morale mnogo više brukati nego što je bio slučaj s Tunisom - riječi su Markovića.

Ovako, naši reprezentativci, među kojima je bilo i onih koji nisu znali za to, igrat će Prezident kup, takmičenje gubitnika, gdje je glavni preduvjet za što bolji plasman "čista glava". A kako će nam glava biti čista nakon što smo dali sve od sebe i shvatili da je to džaba?

- Psihološki smo potpuno potonuli, ali ćemo pokušati malo se dohavizati. Dva dana odmora do utakmice iskoristili smo za po jedan trening, dva bi bila previše. Moramo ovo odigrati i obećavam da se nećemo predati. Protivnik nam je selekcija s kojom smo se nedavno susreli i s kojom ćemo igrati opet, nadam se ključni meč za plasman na Evropsko prvenstvo - kaže Marković.

Šta uraditi? U svakom meču, treba ići na pobjedu bez obzira na to kakva je važnost utakmice protiv Bjelorusije (sutra, 15 sati).

Veća širina

- Bjelorusija je, za razliku od oktobra i našeg susreta u Minsku, jača za Sergeja Rutenku i još dvojicu igrača koji doprinose njihovoj većoj širini. Zato trebamo biti pametni, dobro moramo skontati šta ćemo i kako ćemo - kazao je Marković te je dodao:

- Nije zato što igramo sada s njima, ali Bjelorusi su me oduševili. Uostalom, kao i Rusija. Ista je to škola, na isti način su izgubili nekoliko utakmica i to u samo finišu. Prema svemu što su ovdje pokazali, podsjećaju me na našu reprezentaciju.

Zulfić bi izgorio

Muhamed Zulfić školski je odigrao poluvrijeme protiv Hrvatske, prvi se odvažio šutirati s vanjske pozicije, poslao bombu koja je završila na stativi, zabio je gol, potom istrčao polukontru, opet pogodivši stativu, a briljantna je bila i njegova asistencija za Perića kada smo zabili iz cepelina.

Je li mu Marković možda trebao dati više prilika kada znamo da je Vražalić bio totalno izvan forme?

- Bilo bi previše za Zulfića da sam ga gurnuo u vatru kada se lomilo. Bio je dobar protiv Hrvatske, bolji nego i na jednoj utakmicu u kojoj je imao priliku igrati na pripremama. Što se tiče Vražalića, on je totalno bio bez samopouzdanja, ali kako to izliječiti? Pa tako što ćeš mu dati novu priliku. To je kao u kartama, kad izgubiš pa se vadiš. Dva-tri puta nas je utopio, ali ne smijemo zaboraviti koliko nas je puta spašavao. To je tako, nekad ti ide, nekad ne - objašnjava Marković.