BIH

Omersoftić štedišama: Do jula ne činite ništa, ne vjerujte lihvarima

Slovenija se priprema za isplatu stare devizne štednje

B. T.

25.1.2015

Slovenska vlada predala je prije nekoliko dana Vijeću Evrope akcioni plan za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2014., prema kojoj je Slovenija dužna isplatiti staru deviznu štednju "Ljubljanske banke" njenim štedišama u Hrvatskoj i BiH.

Prema presudi, Slovenija je do sada kršila prava štediša "Ljubljanske banke" izvan te države. Zbog toga, u roku od godinu, odnosno do 16. jula 2015., mora donijeti model isplate stare štednje kojim štediše izvan Slovenije neće biti diskriminirane u odnosu na slovenske štediše ove banke. Slovencima su, naime, njihovi depoziti već isplaćeni devedesetih godina.

Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, kaže da detalji slovenskog akcionog plana za sada nisu poznati.  

amila-55555
Omersoftić: Akcioni plan bez velikog značaja

- To je samo plan aktivnosti koji ne daje rješenja, on je tek toliko značajan da Slovenija pokaže da se priprema da donese akta. Međutim, ne donosi ništa konkretno, to ćemo tek imati kada Slovenija izmijeni zakone i objavi ih u službenim novinama - kazala je Omersoftić.   

Ona je istakla da štediše nerijetko budu dovedene u zabludu da prije i na bolji način mogu naplatiti novac te se dešava da nasjednu na ponude pojedinih lihvara, koji im naplaćuju za navodno posredovanje. No, Omersoftić savjetuje da to ne čine.  

- Štedišama poručujem da ne nasjedaju na priče bilo koga ko im nudi neka rješenja, jer su mnogi do sada nasjeli i ostali bez svojih potraživanja. Do jula ne treba poduzimati apsolutno ništa, niti kome šta treba plaćati - izričita je Omersoftić.