BIH

SAZNAJEMO Propale konstrukcije vrijedne 9 miliona KM

"Energoinvest" ostao bez imovine u Luci Ploče

M. AŠČIĆ

25.1.2015

Državna kompanija "Energoinvest" Sarajevo ostala je bez dalekovodnih konstrukcija i materijala u Luci Ploče, čija se vrijednosti procjenjuje na oko devet miliona maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

Izvoz u Libiju

Riječ je o zaplijenjenim dalekovodima koje je zbog sudske presude za predratni dug od 14 miliona KM dvije godine držala blokirane u Hrvatskoj britanska firma "Sinochem International", tražeći konačno rješenje ovog spora. No, zbog višegodišnjeg nemara Uprave "Energoinvesta" da se dug plati dalekovodi su propali te se više ne mogu ni koristiti niti izvoziti. Bili su namijenjeni za izvoz u Libiju, gdje ova firma ima svoje predstavništvo.

Ovo nam je jučer potvrdio i Jure Novljan, predstavnik londonske kompanije. On je  pojasnio da se spor s „Energoinvestom“ ni nakon skoro četiri godine još nije riješio.

- Ništa još nije plaćeno, ni marka duga. Čekamo da dobiju novac od prodaje nekretnina u Hrvatskoj kako bismo vidjeli šta će se desiti. Ranije su iz "Energoinvesta" tvrdili da nemaju novca. Zbog nemara su izgubili i dalekovode u Pločama. Sve je zahrđalo i propalo, više nisu za upotrebu - kaže Novljan.

Nema novca

Enes Čengić, direktor "Energoinvesta", nije jučer želio komentirati ovu informaciju. On je u ranijim izjavama za naš list u više navrata tvrdio da "Energoinvest" nema novca za isplatu duga i da se u rješavanje spora s Britancima mora uključiti Vlada Federacije.

No, ova kompanije prodala je krajem godine nekretnine u Hrvatskoj vrijedne oko 12 miliona maraka. Riječ je o benzinskim pumpama i upravnoj zgradi u Zagrebu.

Dug zbog nafte

Kompanija "Energoinvest" dužna je isplatiti "Sinochem Internationalu" 8,5 miliona dolara na osnovu ugovora o isporučenoj nafti iz septembra 1991., čija je vrijednost iznosila 19,8 miliona dolara. Riječ je o presudi koju je protiv "Energoinvesta" 16. februara 2002. donio britanski sud, a 25. septembra prošle godine potvrdio Trgovački sud u Zagrebu.