BIH

"AVAZ" SAZNAJE Mostaru prijeti nova finansijska blokada!

Zbog zastoja u konstituiranju Doma naroda FBiH

M. H.

25.1.2015

Zbog nedonošenja odluke o privremenom finansiranju i budžeta za ovu godinu, Gradu Mostaru ponovo prijeti finansijska blokada, koju će na svojoj koži najviše osjetiti oko 10.000 direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Dom naroda Parlamenta FBiH još nije konstituiran zbog nepostizanja dogovora između političkih stranaka koje čine vlast u FBiH o kandidatima za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, tako da je još na čekanju usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH u ovom domu.

Njime se treba omogućiti gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću da uz saglasnost načelnika Gradske službe za finansije donese odluku o privremenom finansiranju, budžet i odluku o izvršenju budžeta za 2015. godinu. Bešlić je ovu informaciju potvrdio za naš list.

- Mi možemo funkcionirati do konca siječnja i ja duboko vjerujem da će se Dom naroda do tada konstituirati i da će odluka potrebna za donošenje privremenog finansiranja i proračuna biti donesena. Ne bih se želio vraćati u vrijeme prosvjeda i blokada kada nije bilo proračuna. Mislim da smo svi svjedoci situacije u kojoj se nalazimo - kazao je Bešlić.

Zbog neodržavanja izbora u Mostaru i nepostojanja Gradskog vijeća izmjene i dopune Zakona o budžetima FBiH donose se isključivo u svrhu osiguranja finansiranja Grada.