BIH

Jedini je izlaz u jakoj parlamentarnoj većini

Neuspjeh Predsjedništva da napravi izjavu za EU

A. LONČARIĆ

25.1.2015

Ni posjeta britanskog i njemačkog ministra vanjskih poslova Filipa Hemonda (Philip Hammond) i Frank-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Stainmaier), koji su jasno upozorili bh. političare da je britansko-njemačka inicijativa historijska šansa koja se ne smije propustiti, nije bila dovoljna da BiH napravi iskorak i krene putem euroatlantskih integracija.  

Aktiviranje Sporazuma

Kako članovi Predsjedništva BiH nisu uspjeli usaglasiti tekst zajedničke izjave o prihvatanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije u kojim su precizirani zadaci koji stoje pred bh. vlastima, jasno je da, barem za sada, nema ništa ni od aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Zastupnica HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je za naš list da je BiH takva kakva jeste, da su joj potrebni iskoraci, a da je za to potrebna jaka parlamentarna većina koja će uistinu raditi.

- U trenutku uspostave vlasti nalazimo se u situaciji da se ona formira možda i na neprincipijelnim osnovama. Zato i ne čudi što dolazimo u situaciju da se prema ovim inicijativama koje se tretiraju kao šansa za BiH, na ovakav način odnosimo. Mislim da to nije stvar inicijative, nego drugih odnosa – kaže Krišto, dodajući da još ima prostora za razgovore i neku vrstu usaglašavanja.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović smatra da je „kompromis teško postići kada su političari u BiH odlučili da većinu na nivou BiH ne prate izborni rezultati i volja građana u oba entiteta".

Procesi traju

- Smatram da bi bilo neophodno učiniti dodatne napore kako bi se došlo do dogovora i da taj dogovor bude rezultat zajedničkog interesa u suštinskim ciljevima socioekonomskog razvoja, dodatnih investicija... Mislim da je Predsjedništvo preuzelo preveliku obavezu koja nije u skladu s ustavnim nadležnostima. Institucionalno bi trebalo postaviti ovaj prijedlog na drugačiji način, uključujući parlamentarnu raspravu o tekstu zajedničke izjave - kaže Prodanović.

lazar-prodanovic
Prodanović: Većinu ne prate izborni rezultati

U Demokratskoj fronti, pak, partijski funkcioneri pod uvjetom anonimnosti kažu da je još sve pod upitnikom i da procesi traju te da bi trebalo sačekati "usaglašavanje među članovima Predsjedništva BiH".

PDP: Izetbegović se usprotivio

Izjava Predsjedništva BiH o prihvatanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije nalazi se u pat-poziciji i nema optimističnih vijesti, stav je Predsjedništva PDP-a koji je iznio član tog predsjedništva Miroslav Brčkalo.

brckalo-22
Brčkalo: Pat-pozicija

- Nakon usvojene dopune predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, Dragan Čović išao je s inicijativom da se u izjavi pobroje svi kantoni. Tome se usprotivio zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović - rekao je Brčkalo, nakon čega je sve blokirano.