BIH

Obama sprema globalni odgovor na terorizam!

Bijela kuća organizira samit lidera 18. februara

T. LAZOVIĆ

25.1.2015

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama (Barack) okupit će 18. februara u Vašingtonu na globalnom samitu lidere država u borbi protiv terorističke prijetnje organizacije Islamska država (IS).

Pripreme za samit već su uveliko u toku, a datum je Bijela kuća objavila još protekle sedmice. Očekuje se da to bude ključni moment saradnje zapadnih i muslimanskih država u borbi protiv prijetnje koja nanosi strah i štetu i na Istoku i na Zapadu.

 Vojna kampanja

Ovih dana u Londonu je državni sekretar SAD Džon Keri (John Kerry) održao sastanak s ministrima većine država članica koalicije za borbu protiv IS-a i najavio organiziranje samita. Keri je rekao da će samit, kojim će predsjedavati predsjednik Obama, biti forum za daljnju izgradnju višestruke strategije za suzbijanje terorističkih prijetnji.
 
Potom je i u obraćanju liderima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu istakao napore međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države u Iraku i Siriji, ali i dodao da je ta borba veća od vojne kampanje protiv ekstremista.

Državni sekretar poručio je da, na koncu, borba protiv nasilnog ekstremizma neće biti odlučena na ratištu, već "u učionicama i vjerskim centrima, kao i poticanjem zajedničkog prosperiteta".

Među državama koje su članice koalicije i čije se prisustvo očekuje na samitu jesu Australija, Bahrein, Belgija, Kanada, Danska, Egipat, Francuska, Njemačka, Irak, Italija, Jordan, Kuvajt, Holandija, Norveška, Katar, Saudijska Arabija, Španija, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Gdje je BiH

Bosna i Hercegovina članica je koalicije koju su već okupile SAD, ali nije poznato hoće li imati svoje predstavnike na globalnom skupu.

Također, BiH je jedna od prvih zemalja koje su zakonski zabranile odlazak na strana ratišta, čime je započela borbu protiv širenja nasilnog ekstremizma i terorizma IS-a. Na tom osnovu pravosuđe je poduzelo i neke akcije. Prema dostupnim informacijama, iz BiH je više od 150 osoba otišlo u Siriju i Irak i priključilo se IS-u i srodnim formacijama.

Predsjedništvo BiH još nije doniralo municiju!

Uprkos činjenici da je BiH članica koalicije, naša država još nije udovoljila zahtjevu SAD da odobri donaciju u municiji za borbu protiv terorističke organizacije.

Vašington je još u oktobru prošle godine uputio poziv da naša zemlja donira tonu municije, koje, inače, ima napretek. No, Predsjedništvo BiH još nije donijelo zvaničnu odluku, iako su procedure u Ministarstvu odbrane odavno završene.