BIH

Hladne zimske noći zaslađene ćetenijom

Vrijedne domaćice čuvaju tradiciju svog kraja

S. MILUNIĆ

25.1.2015

U nekim prošlim vremenima kada su sijela, okupljanja i druženja djevojaka i žena predstavljala i svojevrsnu razmjenu znanja i iskustava, pored izrade ručnih radova, šivenja, međusobnog pomaganja u obavljanju poslova, u tim dugim zimskim noćima pravila su se i tradicionalna jela.

Posebni uvjeti

Jedno od njih je ćetenija, poslastica koju su mogle pripremiti samo iskusnije domaćice, a bili su potrebni i posebni vremenski uvjeti, odnosno zima i temperatura ispod nule. Takvu večer ovih dana iskoristile su i članice Foruma, odnosno Udruženja žena „Sabina Jamaković“ koje čuvaju kulturu i tradiciju olovskog kraja.

U radionici „Vrijedne ruke“ Zakira Degirmendžić uz pomoć kćerki Dine i Elme, ali i ostalih žena, započela je izradu ovog tradicionalnog slatkog jela, uz pojašnjenje šta je sve potrebno.

olovljanke-prave-ceteniju

- Prvo se isprži brašno, doda šećer i čaša sirćeta i to treba pržiti dok ne porumeni dovoljno. Kada dobije smeđu boju, ova smjesa se iznosi izvan kuće, gdje je sasipamo u pouljenu bakrenu tepsiju na hlađenje sve dok se ne počne odvajati od tepsije. E, tada su potrebne spretne ruke da od te skoro ohlađene smjese naprave halku, koju vrte u krug. Halku od šećera unosimo u prostoriju ponovo i na siniji ili stolu posutu brašnom okrećemo da bi se brzim pokretima ruku formirala u sitne rezance - ističe Zakira.

Veselo sijelo

Ovaj postupak nije jednostavan, jer oko pola sata traje okretanje i prebacivanje halke od šećera koja u nevještim rukama i ne može biti pravilno dovedena do kraja.

Bila je ovo prilika da se januarska večer pretvori u veselo sijelo uz pjesmu, šalu i smijeh.

Maljuga na sofri

Osim ćetenije, još jedno tradicionalno slatko jelo - maljuga znalo se naći na sofri. Ova poslastica je skoro zaboravljena

- U litar i po vode dodaju se šest fildžana šećera i čaša pekmeza od jabuka da se prokuha, a u to se stavi isprženo brašno te miješa da ne bude grudvica. Tada vadimo kašikom i posipamo šećerom - naglašava Zakira dok miješa ovu poslasticu koja je slična halvi.