CRNA HRONIKA

Novi Travnik: Ubica na slobodi, porodica nastradalog Ajdina ogorčena

Mirnes Zahirović priznao krivicu i nagodio se s Tužilaštvom

D. PUCAR

24.1.2015

Nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivice, Mirnes Zahirović iz travničkog mjesta Donje Krčevine u ponedjeljak je u Kantonalnom sudu u Novom Travniku nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora zbog ubistva Ajdina Klepića (20) te ranjavanja njegovog oca Nedima Klepića (41), što je okarakterizirano kao nanošenje lakih tjelesnih povreda.

Ubodne rane

Zločin se dogodio u noći sa 27. na 28. juli 2014. godine ispred porodične kuće Zahirovića, a prema presudi, on je, nakon međusobne prepirke s Ajdinom i telefonskih poziva u kojima su razmijenili psovke, nožem ranio najprije Ajdinovog oca Nedima, a potom i Ajdina, kojeg je ubo u lijevu stranu grudnog koša, uslijed čega je Klepić preminuo. Nastradali je zadobio još jedan ubod u grudni koš i u desnu nadlakticu, što je okarakterizirano kao lakše tjelesne povrede.
 
Nedim Klepić i njegova supruga Mersija ogorčeni su ovakvim raspletom događaja te tvrde da je kazna od 3 i po godine zatvora za ubistvo i ranjavanje sramotno niska.

Podnijeli pritužbu

- Nikada me nisu zvali ni na jedno suđenje, a i presudu su donijeli bez mog znanja. Pa supruga mi pije osam “apaurina” dnevno, imam curicu od 17 godina, nema ni 25 kilograma. Zbog vezanosti za brata, ništa ne jede od kada je ubijen. Očajni smo i borit ćemo se svim sredstvima protiv ove presude. Mog sina ništa ne može vratiti, ali ovo nije pravda – kaže očajni Klepić, koji je dodao da su u utorak, nakon savjetovanja s advokatom, podnijeli pritužbu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na rad Suda i Tužilaštva.

U vrijeme koje Zahirović treba odslužiti, bit će uračunata i skoro tri mjeseca provedena u pritvoru, a nakon ove nepravosnažne presude, na temelju rješenja Suda, pušten je na slobodu.