CRNA HRONIKA

OSVRT Sarajevo gori, a Ćosić se češlja

Poslije 22 zapaljena auta u dva mjeseca

Borka CERIĆ

24.1.2015

Da je policijski komesar Kantona Sarajevo Vahid Ćosić zaslužio nadimak Nevidljivi, dokazuju to i najnovija dešavanja. “Sarajevo gori, a Ćosić se češlja”, uporno šuti i ne izlazi u javnost. Cifra od 22 zapaljena automobila u samo dva mjeseca, velika je i za neke svjetske metropole, a kamoli za Sarajevo.

Komesar Ćosić poznat je, nažalost, po tome što ga ne sekira mnogo ono što se dešava u gradu, za čiju je sigurnost on direktno odgovoran. Ignorira novinarska pitanja, hladno upućujući medije na svoju Službu za odnose s javnošću.  

Ćosića nije nasekiralo ni kada je nevinom ocu dvojice šehida izgorio auto u pomahnitalom napadu piromana, kriminalaca i osvetnika.

Umjesto da konačno pokuša stabilizirati sigurnosnu situaciju u gradu, Ćosić se tvrdoglavo drži sa strane, zbog čega su građani sve više u strahu.

Ako nesposobni Ćosić ne zna kako se građani štite, trebao bi pitati svog kolegu načelnika Policijske uprave u Jajcu Baru Pršlju, koji je, nakon vatrenog obračuna njegovih službenika sa pljačkašima zlatare, istog dana izašao u javnost i poručio svim kriminalcima da se neće dobro provesti u njegovom gradu. Pljačka se desila 3. maja 2012. godine, kada je smrtno stradao jedan od razbojnika. Od tog dana, kriminalci u velikom luku zaobilaze ovaj mirni gradić.   

Dakle, odavno je već vrijeme da Ćosić javno kaže šta konkretno policija radi kako bi spriječila teroriziranje građana Sarajeva, od čijeg poreza komesar Ćosić svakog prvog uredno prima plaću.