BIH

ALARMANTNO Nezaposleni koji su izgubili zdravstveno bježe iz zemlje

Kamočaji naložio brisanje s evidencije biroa hiljade građana

F. NUMANOVIĆ

24.1.2015

Građani koji su u novembru i decembru 2014. godine nemilosrdno skinuti s evidencije Službe za zapošljavanje KS i tako ostavljeni bez zdravstvenog osiguranja, ogorčeni su na postupak direktora Službe Igora Kamočajija (SDP). Zbog njegovog naloga izgubili su sva prava koja su po zakonu imali kao nezaposleni.

Srednja škola

Prema našim informacijama, u novembru je s evidencije biroa izbrisano oko 4.000 osoba, a u decembru je oko 60 nezaposlenih izgubilo pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

igor-kamocaji

Kamočaji: Udar na nezaposlene

Da stvar bude gora, umjesto da obustavi svoje sramne postupke, direktor Kamočaji najavio je da će nastaviti brisati iz evidencije sve nezaposlene koji imaju bilo kakva primanja viša od 208 KM. Zbog toga mnogi žele napustiti zemlju i otići vani.

Jedan od njih je i Boris Lalić, koji je honorarno radio za jednu firmu. Kazao nam je da je ogorčen, ali da nije iznenađen jer od vlasti ništa drugo nije ni očekivao.

- Nikad nisam ni pomislio da bi me mogli zvati za neki posao. Njihovo je samo da ljude šikaniraju i da im oduzimaju svako pravo. Ovo je dokaz da ih narod ne zanima - ogorčen je Lalić.

Sugrađanin Elvir Hodžić je već 15 godina na birou, a, kako nam je rekao, ne očekuje nikakav posao.

elvir-hodzic

Hodžić: Volonterski rad

- Kada vidim fakultetski obrazovane ljude da nemaju posao, onda se pitam šta ja da očekujem sa srednjom školom. Prijavljujem se samo radi zdravstvenog i žao mi je što su onima koji su honorarno radili i tu mogućnost upropastili - dodao je Hodžić.

Medicinski tehničar

Dejan Marić kaže da ovakva situacija svakog normalnog čovjeka tjera na odlazak iz zemlje.

dejan-maric

Marić: Dobiti boravak

- Prikupljam papire da idem za Njemačku. Prije ću dobiti tamo boravak nego ovdje posao. Tamo ću raditi kao medicinski tehničar i to će mi se isplatiti - rekao je Marić.

Borba za prava

Predsjednica Udruženja nezaposlenih Indira Smajlović kazala nam je da su od Federalne vlade službeno zatražili da mijenja zakon na koji se poziva Kamočaji. Međutim, zbog formiranja nove vlasti, trenutno se ništa ne radi. Smajlović tvrdi da neće odustati od borbe za prava.

Prijava zbog zdravstvenog

Da se raspita kakva je situacija na birou jučer je došao i Adnan Durić, a kako nam je kazao, ostao mu je još posljednji semestar na Fakultetu za javnu upravu.

adnan-duric

Durić: Posljednji semestar

- Vjerovatno ću se radi zdravstvenog prijaviti. Još ne razmišljam šta će dalje biti, ali moguće je da će se do tada situacija promijeniti. Sramotno je to što ljudima oduzimaju pravo na liječenje - kaže Durić.