BIH

Krajiški prosvjetari stupaju u štrajk!

Vlast svakome duguje po više od 2.500 maraka

I. NUSPAHIĆ-ŠILJAK

24.1.2015

Vlast Unsko-sanskog kantona svakom prosvjetaru na ime toplih obroka i plaća duguje skoro 2.500 KM, što je razlog za generalni štrajk u ovdašnjim osnovnim i srednjim školama. Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK, kaže da je situacija katastrofalna tim prije što nema vlasti pa nema ni partnera s kojim bi razgovarali o ispunjenju zahtjeva.

Putni troškovi

Dok više od 3.500 prosvjetara čeka stupanje u generalni štrajk, oko 24.000 osnovaca i 11.000 srednjoškolaca USK u ponedjeljak će krenuti u drugo polugodište.

- Razloga za štrajk je mnogo. Prosvjetari u drugo polugodište kreću veoma nezadovoljni, prije svega zbog neisplaćivanja putnih troškova za cijelu 2014. godinu. To opterećuje i naše lične budžete, jer smo kod svojih banaka već prezaduženi. Ne možemo više mirovati - istaknula je Hadžić.

Također je dodala da se trenutno nalaze u pat poziciji, jer je USK jedini kanton u FBiH koji, faktički, nema nikakvu funkcionalnu vladu. Stara nema kvorum, a nova još nije imenovana. Iz tog razloga od Skupštine USK zahtijevaju da hitno imenuje izvršnu vlast, da bi se održali pregovori o izmirenju potraživanja.

Bez uplate

Jučer je svim budžetskim korisnicima trebao biti uplaćen topli obrok za oktobar prošle godine, a prosvjetnim radnicima uz topli i plaća za novembar. Do zaključenja ovog broja „Dnevnog avaza“ nije potvrđena uplata. Međutim, novembarsku plaću čekat će još zaposleni u predškolskom obrazovanju, kao i u ovdašnjim medijima, jer tek nakon što budu isplaćeni budžetski korisnici, na redu su korisnici grantova.

Šatorović dolazi u Bihać

Kašnjenje s isplatom ličnih primanja prosvjetara kao i stupanje u generalni štrajk razlog je što će u Bihać naredne sedmice doputovati Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH. On će, kako saznajemo, pokušati zajedno s ovdašnjim sindikatima riješiti novonastalu situaciju.