BIH

Hoće li se raspasti koalicija?

Čović i Komšić izrazili zabrinutost zbog federalnih vlasti

M. AŠČIĆ

24.1.2015

Formiranje vlasti u Federaciji BiH, sudeći prema jučerašnjim izjavama čelnika stranaka koje su dogovorile parlamentarnu većinu, nalazi se pred neuspjehom. Nakon što je prošle sedmice propao pokušaj imenovanja predsjedništva Federacije, čime je definitivno zaustavljen i izbor mandatara za sastav Vlade FBiH, postalo je upitno hoće li se koalicija SDA, DF-a i HDZ-a BiH na federalnom nivou održati i uopće formirati vlast.

Previše razvukli

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, i Željko Komšić, predsjednik DF-a, razgovarali su jučer o formiraju vlasti na federalnom nivou, a u izjavama su obojica izrazila rezerve prema uspješnom okončanju procesa. Iz SDA se o ovom pitanju jučer nisu oglašavali. Čović je jučer za "Avaz" kazao da je situacija dosta složena i da se previše razvlači.

- Ako se ništa ne riješi do ponedjeljka, to znači da imamo alarmantno stanje. S Komšićem sam razgovarao kako da se pokrene proces s mrtve tačke kada je u pitanju Klub Srba u Domu naroda FBiH. Vlast se morala formirati još prošle godine, ali kada smo već razvlačili do ove mjere, ne vidim nijedan razlog da to ne uradimo odmah, ili ćemo tražiti neka druga rješenja - rekao je Čović.

covic
Čović: SDA i DF moraju naći rješenje

On je kazao da, kada su se pravili partnerski odnosi u Federaciji BiH, svi su nešto obećavali, ali da je sada na SDA i DF-u da sjednu i sagledaju situaciju kako da riješe pitanje trećeg naroda. Lider HDZ-a pojasnio je da su partneri u vlasti odmah znali da će pitanje izbora predstavnika trećeg naroda biti upitno.

 - Razgovarao sam i s Bakirom Izetbegovićem. Situacija je dosta složena. On me uvjerio da će za vikend ovo riješiti sa DF-om. No, ako se ništa ne desi u ponedjeljak ili utorak, onda imamo alarmantno stanje. Onda treba izaći u javnost i reći da nismo uspjeli napraviti vlast i vidjeti šta će biti dalje. Na SDA je da vidi s kim može i kako može - rekao je Čović.

Srpski narod

Predsjednik DF-a kazao je jučer novinarima u Sarajevu da postoji "potreba da se odblokira priča o formiranju vlasti, jer trenutna situacija postaje besmislena".

komsic
Komšić: Postaje besmisleno

- Mi ćemo još na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje u vezi s pozicijom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U slučaju da se to ne može postići, morat će se tražiti drugo rješenje, a to znači da onda neko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti - rekao je Komšić.

Ne mora DF biti u vlasti

- DF ima samo jednog zastupnika Srbina u Klubu Srba. Ko će to biti umjesto nas, to je druga stvar. Ja mogu sa svima razgovarati, ali ne mogu trgovati. Na kraju krajeva, zašto DF mora biti dio federalne vlasti, neka to bude SDP ili SBB, samo da ovo krene - rekao je Komšić.

Čevra: SBB je odlučio biti opozicija

Omer Čevra, portparol Saveza za bolju budućnost BiH, odbacio je jučer mogućnost da bi njihovo u mjesto koaliciji sa SDA, kako su to naveli iz Demokratske fronte, mogao zauzeti SBB.

 omer-cevra33
Čevra: Nismo im smetali da naprave vlast

- SDA i DF su samoinicijativno i žurno napravili međusobnu koaliciju. SBB im uopće nije smetao ni u jednom trenutku da naprave vlast i naša odluka je da, kao druga stranka po rezultatu u FBiH, budemo opozicija. I kao što Komšić nije pravio koaliciju sa SBB-om i kada je otišao u zagrljaj SDA i Bakira Izetbegovića, nema potrebe ni sada da nas gura sa SDP-om, jer smo mi izvanredan rezultat napravili upravo na kritici prethodne vlasti koju su jednako dijelili SDA i SDP - kazao je Čevra.