BIH

Bh. graničari još bez vijesti o jačoj kontroli

Evropska unija snažnije će kontrolirati granice

Autor:B. T.

24.1.2015

Nakon terorističkih napada u Parizu ranije ovoga mjeseca, EU priprema niz mjera za borbu protiv terorizma, uključujući i jačanje kontrola na svojim granicama. Taj set mjera obuhvatit će zasigurno i BiH, koja dijeli dugu granicu s Unijom.

Sljedeće sedmice, 29. i 30 januara u Rigi će se okupiti ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU na neformalnom sastanku, a razgovarat će o tome kako se suprotstaviti prijetnji terorizma. Ponovno će o tome razgovarati 9. februara ministri vanjskih poslova, a čelnici EU na samitu 12. februara.

Evropska komisija najavila je da će u maju ove godine predstaviti prijedlog nove sigurnosne strategije za razdoblje od 2015. do 2020. te da će ključni elementi te strategije biti prihvaćanje zakona o upotrebi podataka o putnicima u zračnom prometu (PNR), zakon o zaštiti podataka i jačanje nadzora šengenskog prostora.

Koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršo (Gilles de Kerchove) pripremio je za te sastanke niz prijedloga. U tom dokumentu, čiji su dijelovi procurili u javnost, šengenski prostor se ne dovodi u pitanje, ali se traži jačanje kontrola vanjskih granica.

- Da bi se sačuvao Šengen i istodobno visoka razina sigurnosti, kontrole na vanjskim granicama Šengena moraju biti pojačane - stoji u dokumentu. U Graničnoj policiji BiH još ne raspolažu zvaničnim informacijama koje se odnose na odluke Evropske komisije o izmjeni načina vršenja kontrole putnika koji ulaze na prostor EU ili šengenski prostor.

Još nema izmjena

- Granična policija BiH u toku vršenja graničnih provjera osoba koje ulaze u BiH ili izlaze iz nje, primjenjuje važeće zakonske i podzakonske propise BiH, za čije su usvajanje nadležni bh. organi. U posljednje vrijeme nije bilo značajnijih izmjena tih propisa, a koje bi se suštinski odrazile na način i vrijeme trajanja graničnih provjera – kazala nam je jučer Sanela Dujković, portparol GPBiH.