KOLUMNE

Američki signal

Ličnost dana Džon Keri

E. T.

24.1.2015

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) iz Vašingtona je poslao jasnu podršku i Evropskoj uniji i građanima Bosne i Hercegovine, potvrđujući nedvosmislenu namjeru najmoćnije svjetske države da čvrsto ostane prijatelj i saveznik progresivnih snaga i ideja.

Keri je ugostio novu šeficu diplomatije EU Federiku Mogerini (Federica Mogherini), s kojom je razgovarao i o BiH, posebno hvaleći njen pojačani angažman u našoj zemlji.

Time je američki dužnosnik i čovjek od povjerenje Baraka Obame (Barack) dao vjetar u leđa evropskoj inicijativi za koju postoji bojazan da se nasuka na hridinama bh. nesuglasica i opstrukcija. Svima koji budu na pravi način razumjeli američku poruku, iz toga je postalo jasno da bi odbijanje njemačko-britanske inicijative bilo i bezobzirni prst u oko ključnom evropskom i bh. savezniku s druge strane bare.

Keri, iako opterećen teškim globalnim izazovima, pažljivo biranim riječima podržao je historijsku ponudu za BiH, pokazujući da se SAD brinu za sudbinu bh. naroda i građana daleko više nego što za to mare naši vlastodršci.