BIH

Elektrane će uništiti "Sutjesku"!

Pokrenuta peticija za spas Nacionalnog parka

M. KEBIĆ

23.1.2015

Na 12 lokacija u Republici Srpskoj jučer je pokrenuto potpisivanje peticije za spas Nacionalnog parka “Sutjeska”, s ciljem da Narodna skupština RS, na osnovu prikupljenih potpisa, zaključi da gradnja pet malih hidroelektrana u ovom nacionalnom parku nije od javnog interesa.

Sedam dana

Peticija će se potpisivati sedam dana, a za to vrijeme trebalo bi biti sakupljeno najmanje 3.000 potpisa, na osnovu čega bi poslanici u NSRS-u mogli raspravljati, pojasnila je na pres-konferenciji Nataša Crnković, predstavnica inicijative "Bitka za Sutjesku".

- Hidroelektrane po zakonu o nacionalnim parkovima nisu dozvoljene u takvim područjima, osim onih kojima je dodijeljen status javnog interesa. Smatramo da ove male HE koje su privatna investicija ne mogu biti iznad načela po kojima je prije više od 50 godina osnovano to zaštićeno područje - rekla je Crnković, cijeneći da će u planiranom vremenu sakupiti i više od 3.000 potpisa.

Osim Banje Luke i Foče, potpisi se sakupljaju i u Bijeljini, Prijedoru, Prnjavoru, Novom Gradu, Mrkonjić-Gradu, Bosanskoj Gradiški, Loparama, mjesnoj zajednici Priboj i Zelenkovcu.

- Izvršit ćemo pritisak na sve poslanike i skupštinske odbore da glasaju u cilju očuvanja nacionalnog parka. Nadamo se pozitivnom ishodu. Radili smo analize isplativosti malih hidroelektrana i utvrdili da one nisu isplative koliko se to promovira. Spominju nova radna mjesta, a s najnovijim tehnologijama tu maksimalno bude zaposlena jedna osoba koja povremeno nadgleda proces - kazala je Crnković.

Rijetke vrste

Navela je da je posao na gradnji hidroelektrana zanemariv u odnosu na investiciju. Usto, s klimatskim promjenama i povlačenjem rijeka njihova isplativost je sve manja.

Đorđije Milanović iz Udruženja "Arbor Magna" dodao je da bi gradnja hidroelektrana mogla uništiti rijetke vrste biljaka i životinja, kao i njihovo stanište.

Neistražena lokacija

- Da ovo neko poželi uraditi u nacionalnim parkovima "Krka" i "Plitvička jezera", koji imaju veći hidropotencijal od "Sutjeske", tamošnja javnost bi ga ocijenila neuračunljivim. U ovom parku otkrivene su brojne nove vrste koje nisu registrirane u BiH. To govori da je ova lokacija nedovoljno istražena - smatra Milanović.