BIH

Nakon krađe kolica Danis ostao i bez drugih pomagala

Porodica Kadić iz Zenice drugi put u 20 dana na meti lopova

Autor:A. DŽ.

22.1.2015

Nepunih 20 dana nakon što su lopovi u centru Zenice ukrali invalidska kolica prilagođena za osmogodišnjeg Danisa Kadića, 100-postotnog invalida, dječakova porodica ponovo je bila na meti kradljivaca.

Danisov otac Hamdija novu krađu primijetio je u ponedjeljak popodne, a lopovi su ovoga puta iz garaže u „Čeličnom soliteru“, na Bulevaru kralja Tvrtka odnijeli preostala pomagala za Danisa, ali i niz ličnih stvari porodice Kadić.

- Ovoga puta sve su „počistili“. Krađa se desila u vrijeme dok sam s Danisom bio u školi. Kako su mi rekle komšije, lopovi su obili još sedam garaža i odnijeli sve što im je došlo podruku - kaže Hamdija.

I invalidska pomagala bila su posebno prilagođena za dječaka koji boluje od cerebralna paralize i ne mogu biti od koristi nijednoj drugoj osobi. Inače, Zeničani su do sada u više navrata organizirali humanitarne koncerte i programe da bi pomogli Danisovo liječenje u BiH i inozemstvu.

Nakon što je posljednjeg dana prošle godine Hamdija Kadić otkrio da su lopovi provalili u njegovu garažu i odnijeli dvoja specijalizirana invalidska kolica, oglasio se u javnosti i ponudio da ih „otkupi“. Ali, kolica koja su mu bila jedino sredstvo za kretanje, dječaku do sada nisu vraćena.