LIFESTYLE

LEGENDA O RIJECI Kako je ljepotica Una očarala starorimskog ratnika?

Ostao bez daha

Autor:(A. Vr.)

21.1.2015

 

Pred ljepotom Une rimski ratnik ostao bez daha, lijepa Mara kumovala ime Martin Brodu, a Ostrovica ponad Kulen Vakufa krije tajnu o ženi koju su živu zazidali u tvrđavu, prenosi aura.ba.

Od mnogomrojnih narodnih predaja, koje se vezuju za ljepoticu Unu, Martin Brod i stari grad Ostrovica ponad Kulen Vakufa, izdvajamo tri naljepše. Legenda kazuje kako je starorimski ratnik, koji je u silnim bitkama ogrubio od osjećaja za lijepim, kada je ugledao smaragdnozelenu boju vode, bajkovite slapove, pozlaćenu sedru i živopisne obale čudesno lijepe rijeke, uskliknuo:

- Una!

Ispred njegovih očiju tekla je ljepotica rijeka kojoj ravne nema na svijetu. Jedna i jedina je toliko opčarala rimskog ratnika da je ostao na njenim obalama i nikamo više nije išao ratovati.

Legenda nadalje kazuje da je Rimljanin, skinuo okove, obukao pastirsku odoru i prepustio se unskim ljepotama. Slučaj je htio da jednog jutra na obali Une ugleda mladu i lijepu djevojku koja kao da je “izronila iz rijeke poprimivši njenu gotovo nestvarnu ljepotu.

Odlučio je pratiti “vidru od žene”. Djevojka je prešla je preko brvna, postavljenog između dvije sedre, i zamakla u sojenicu. Ušao je za njom i nije izlazio sve dok se nije dogodilo nešto što će prekaljenog ratnika učiniti najsretnijim čovjekom na svijetu.

U svom naručju nježno je držao prekrasno žensko čedo. Pogledao je Unu, podigao novorođenče visoko iznad glave i uzviknuo njeno ime:

- Una, Una, Una!

Neki vole kazati kako se i danas na obalama ove smaragdne rijeke može čuti glas najsretnijeg oca.