BIH

Salihoviću, saslušajte Izetbegovića i Ademovića

Kebo pita zašto istrage o političkim ubistvima tapkaju u mjestu

A. L.

21.1.2015

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo obratio se Goranu Salihoviću, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, zbog činjenice da „u mjestu tapkaju istrage o političkim ubistvima“.

On će danas dati iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka, a na okolnosti u vezi s utvrđivanjem eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika Džaferovića i drugih osoba u vezi s ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća kod Zavidovića.

- Prema mojim saznanjima, koja mogu biti i netačna, molim da se na osnovu ranije datih prijava i dokaza, sasluša Bakir Izetbegović i Kemal Ademović na okolnosti ovih likvidacija, jer je neshvatljivo da o tome nemaju pojma oni koji o tome sigurno više znaju. Tim prije što je činjenica da je država BiH 1999. zbog pisanja „New York Timesa“ o Bakiru, sinu Alije Izetbegovića, parama poreskih obveznika platila advokate zbog tužbe o objavljenom tekstu, neko mora da odgovara. Te iste godine izvršen je i atentat na pokojnog Jozu Leutara. Da li je to koincidencija ili nešto drugo, ne znam - naveo je Kebo.
    
Inače, na adresu potpredsjednika FBiH i dalje pristižu pisma podrške za nastojanja da se sazna istina. Jedno takvo pismo Kebo je dobio od Dine Bisića iz naselja Vogošća kod Sarajeva, koji je, kako je naveo, dijete demobilisanog borca i koji mu pruža "nesebičnu javnu podršku u nastojanju da se sazna istina".

- Kada kažem istina, mislim na istinu o ratnom profiterstvu, "zlatnim kašikama" i svim drugim stvarima na osnovu kojih oni koji su branili i odbranili jedinu nam državu danas žive na rubu siromaštva. Zašto su danas borci dezavuisani i obespravljeni? Zato što oni koje Vi prozivate za nečasne radnje tokom rata, danas imaju "milione" na osnovu ratnog profiterstva, njihova djeca studiraju po Oksfordu i Beču, dok djeca demobilisanih boraca razmišljaju kako će dobiti od roditelja dvije KM da bi mogli popiti kafu s kolegama na fakultetu - napisao je Bisić.

On ističe da je Kebo "samo jedan hrabar, častan i pošten čovjek koji rizikuje vlastiti život za istinu".

- Izdajnici bošnjačkog naroda su oni koji nas kradu dvadeset godina i većina tih danas Vas napada - navodi Bisić.

Kakav je status džamije Kralj Fahd?

Kebo je u svom dopisu obavijestio Salihovića da je "dio javnosti FBiH i BiH uznemiren novinskim tekstovima o statusu džamije Kralj Fahd na Alipašinom Polju u Sarajevu". Stoga je zamolio glavnog tužioca Tužilaštva da ovaj slučaj bude ispitan i javnost o tome obaviještena.