BIH

Supruga državnog tužioca nezakonito preuzela funkciju čelnice Konkurencijskog vijeća!

KLAN ČAMPARA Agencija za prevenciju korupcije postupila po prijavi

Autor:S. D.

21.1.2015

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH dobila je anonimnu prijavu protiv Maide Čampare, koja se predstavlja kao predsjednica Konkurencijskog vijeća BiH iako je na tu poziciju nije imenovalo Vijeće ministara BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Otimačina funkcije

Kako nam je potvrdila Sanita Sivić, portparol Agencije, u prijavi je navedeno da Maida Čampara samoinicijativno obavlja poslove predsjednice Konkurencijskog vijeća BiH te rukovodi radom, zastupa i predstavlja Vijeće, saziva sjednice i potpisuje odluke, rješenja i druge akte Konkurencijskog vijeća, a sve bez odluke Vijeća ministara BiH.

Prijava protiv Čampare stigla je 25. decembra prošle godine.

- Mi smo zatražili od Vijeća ministara, odmah nakon što smo zaprimili prijavu, da nam dostavi dodatne informacije i pojašnjenja u vezi s ovim slučajem. Vijeće ministara još se nije očitovalo o našem zahtjevu - kazala je Sivić za "Avaz".

shema-campare-ispravljena11

Shema "SDA porodice za provođenje zakona": Kako su Čampare povezane s Izetbegovićem

S druge strane, Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, za "Dnevni avaz" kazao je da je Vijeće ministara postupilo po zahtjevu Agencije te da su od Konkurencijskog vijeća zatražili odgovore na pitanja o krajnje drskom ponašanju Čampare.

- Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o imenovanju novog predsjednika. Sada čekamo odgovor na naš upit od Konkurencijskog vijeća, pa da vidimo šta će oni reći vezano uz sve navedeno u kontekstu Maide Čampare - kazao je Kutleša.

Političke veze

Maida Čampara supruga je državnog tužioca Dubravka Čampare, što naši izvori u Konkurencijskom vijeću BiH povezuju s njenom drskošću i smjelošću da nezakonito zauzme ovu veoma značajnu poziciju, uprkos tome što navedenu odluku nije donijelo jedino meritorno i zakonom ovlašteno Vijeće ministara BiH. Pri imenovanju ranijih predsjednika Vijeća odluka je, naravno, objavljivana u "Službenom listu BiH".

maida-campara3

Maida Čampara

Najnoviji juriš Čampara na čelne pozicije državnih institucija još je jedan dokaz o razgrananoj mreži ovog klana, čiji pipci sežu u politiku, pravosuđe, policiju, poslovni svijet... Inače, klan Čampara u bliskim je političkim vezama s Bakirom Izetbegovićem.

Ogromna moć Vijeća

Konkurencijsko vijeće BiH ima ogromnu moć u sektoru privrede. Ta institucija ima isključivu ovlast u odlučivanju o postojanju zabranjenog konkurencijskog djelovanja na tržištu Bosne i Hercegovine te donosi odluke iza kojih su uglavnom višemilionski ugovori i dozvole iz oblasti prvenstveno trgovine i prometa određenim vrstama robe.

Vijeće je nadležno za provedbu Zakona o konkurenciji, koji regulira politiku konkurencije kao jednog od značajnijih instrumenata i stubova jedinstvenog ekonomskog prostora, odnosno tržišta u BiH.

Daljnji koraci Agencije

Daljnji koraci Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH ovise o odgovoru koji će dobiti od Vijeća ministara BiH.

- Onog trenutka kada dobijemo kompletnu i detaljnu informaciju, moći ćemo odlučiti o daljnjim koracima - kazala je Sanita Sivić, portparol Agencije.