BIH

Najmodernija metoda operacije katarakte

KBZ Stigao novi aparat za Očno odjeljenje

V.B.

20.1.2015

Očno odjeljene Kantonalne bolnice Zenica, kako je na današnjoj promociji istakla načelnica prim. dr. Dženana Isaković, može se pohvaliti da je nabavkom najmodernijeg aparata za operaciju katarakte stalo rame uz rame s najboljim domaćim ustanovama.

-Ovo je veliki dan za naše odjeljenje, ali i KBZ. S obzirom da na operaciju katarakte čeka oko 200 naših pacijenata, ni oni više neće morati napuštati našu bolnicu i ići u druge centre. Imat će puni komfor kod nas- kaže načelnica Isaković. 

Novac za nabavku aprata, 105.000 KM, još 2013. godine, osigurala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, ali je, kako ističe dr. Isaković, tokom cijele prošle godine provođena tenderska procedura.

-U proceduri je i nabavka repromaterijala i interokularnih leća, a ja se nadam da će sve biti okončano do polovine februara i da ćemo tada moći početi i raditi operativne zahvate na novom aparatu- kaže dr. Isaković. 

Ona ističe i da je operacija katarakte sa starim aparatom u KBZ-u košta 484 KM, te je najniža u Federaciji BiH. Primjerice, kaže, u Poliklinici u Doboj-Jugu košta 1040, a pacijent dodatno plaća i 200 KM za leću.

-Stručni kolegij je uložio prigovor i tražimo da se cijena izjednači, jer više nema nikakvog opravdanog razloga da ne budemo izjednačeni s ostalim ustanovama. 

Osiguranici iz ZDK-a i Srednjebosanskog kantona, s kojim imamo potpisan sporazum, ne plaćaju operaciju- kaže dr. Isaković, koja dodaje da, u zavisnosti od vrste leće koja se ugrađuje, pacijenti plaćaju određeni iznos participacije