BIH

Nikšić: Imenovanje Lukača je dokaz da se u Federaciji BiH pokušava održati sistem stranačke policije

Povodom odluke Nezavisnog odbora o izboru Dragana Lukača

Fena

19.1.2015

Povodom odluke Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH kojim je potvrđen izbor Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije (FUP) u naredne četiri godine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je saopćenje za javnost u kojem izražava neslaganje s ovakvim razvojem situacije.

- Potez članova Nezavisnog odbora vrhunac je nezakonitosti koje njegovi članovi provode već nekoliko mjeseci. Ovo je dokaz kako se u FBiH pokušava održati sistem stranačke policije kojom upravljaju korumpirani pojedinci i tajkunsko-politički lobiji i čiji jedini zadatak treba biti obračun s političkim neistomišljenicima - navodi Nikšić.

Istovremeno, upozorava "da će Vlada Federacije BiH iskoristiti svoje zakonske mogućnosti i tražiti od nadležnih sudskih institucija da zaustave ovaj očiti pokušaj zloupotrebe i nasilja nad pravnom državom".

Nikšić navodi da građani FBiH zaslužuju odgovornu i profesionalnu policiju koja će se baviti otkrivanjem i sprječavanjem kriminala i korupcije, a ne policiju koja će "raditi po diktatu stranačko-obavještanog podzemlja". 

- Nažalost, jedno ovako bitno imenovanje, a što bez sumnje jest imenovanje čelnika Federalne uprave policije, ovim je, bez ikakve sumnje, dovedeno u pitanje. Hipoteka svjesnog kršenja zakona i ignorisanja jasnih zaključaka Vlade FBiH, kao i Odbora za sigurnost Predstavničkog doma, do kraja je ogolila ponašanje Nezavisnog odbora, koji je očito konkurs raspisao samo s ciljem da imenuje već dogovorenog kandidata, bez obzira na to što to znači najgrublje kršenje zakona i sunovrat pravne države - navodi se u reagiranju premijera FBiH Nermina Nikšića, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.