DIJASPORA

Održana svečana proslava dvadesete godišnjice postojanja džemata u Ofenbahu

Prisustvovalo više od 600 osoba

Bato ŠIŠIĆ

18.1.2015

U njemačkom gradu Ofenbahu (Offenbach) održana je svečana proslava dvadesete godišnjice postojanja i uspješnog rada džemata iz tog grada. Bosanski kulturni Centar Ofenbah od svog osnivanja radio je na tome da okuplja džematlije koji će zajedno graditi i širiti dobrotu, prijateljstvo, razumjevanje i poštivanje kako između samih sebe isto tako i van prostorija džemata, sa drugim narodima i narodnostima.

Svečanost su obilježili bogatim kulturno vjerskim programom, a u kojem su učestvovali Hazim efendija Lepir, Salem efendija Hurić, hafiz Omer efendija Zulić, Dženan efendija Čausević, Adem efendija Hasanović, Resul efendija Alić, Mustafa efendija Isaković i Bilal Čejvanović.

Gost predavač večeri bio je hafiz Sulejman Bugari, dok je voditelj programa bio pjesnik Mustafa Sirbić.

Prvi dio programa vođen je na njemačkom jeziku zbog prisustva pozvanih gostiju iz grada Ofenbaha i policije grada Ofenbaha. Prisutni su bili Jasmin Brunner iz policijskog sektora Ofenbah, Daniel Tybussek gradonačelnik grada Mühlheim am Main gdje se održala svečana večer, te predstavnik za strance grada Ofenbah Abdelkader Rafoud….

Svečanom programu prisutvovali su i muftija IZBNJ Paso efendija Fetić, kao i predsjednik IZBNJ (Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke) Edin Atlagić, konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović, kao i predstavnici mnogobrojnih džemata iz susjednih gradova Mainz, Frankfurt, Wiesbaden, Stuttgart, Mannheim…

Mnogobrojnim posjetiocima, kojih je bilo više od 600 obratio se i predsjednik džemata Ofenbah Šerif Bajrektarević, a govorio je i muftija Fetić, kao i Edin Atlagić.

Predsjednik IZBNJ Edin Atlagić je usvom obracanju rekao kako je Islam jedna čista i ponosna vjera, da nikada nije bio i nece biti vjera nacionalizma, mrznje, osvete, a posebno se ne smije porediti sa onim što se desilo u Francuskoj.

„Često me prijatelji Nijemci pitaju sta je islam, a ja im odgovorim da je islam, između ostalog, onaj nevino ubijeni policajac u Francuskoj, da je islam onaj muškarac koji je spasio više od 15 ljudi u jevrejskoj trgovini u Parizu“.

Muzički dio programa popunjavao je muški hor koji je stigao iz Sarajeva, a koji je sa puno topline i srčanosti izvodili ilahije i kaside.

Posebno je bio zanimljiv i govor hafiza Sulejmana Bugarija, koji je svojim riječima izmamio mnogim posjetiocima i suze na oči.

Program je trajao do pola noći sa dvije pauze, a u tim pauzama posjetioci su mogli da se posluže domaćim bh. slatkim i slanim specijalitetima koje su pripremile vrijedne džematlijke iz Ofenbaha.

Među posjeticima bili su Fadil Junuzović, Rifet Mesinović, Šefket Zukić, predsjednik BKC Frankfurt Said Cerić sa suprugom i mnogi drugi. Tu večer džemtlije džemata Ofenebach bili su istinski i pravi domaćini, a među njima se posebno isticao Ismet Velagić.