BIH

Osuda napada na crkvu u Bilješevu

OMS Zenica

Autor:A. DŽ.

17.1.2015

Provodeći Monitoring napada na vjerske objekte i mjesta značajnih za vjerske zajednice i crkve, članovi Odbora za međureligijsku saradnju (OMS) Zenica (podružnica Međureligijskog vijeća BiH u Zenici) posjetili su parohijsku općinu Srpske Pravoslavne Crkve u Kaknju.

U delegaciji OMS-a Zenica bili su, predsjedavajući dr. don Anto Ledić, mr. Jakub ef. Salkica glavni zenički imam, đakon zenički o. Dragiša Cvjetković i sekretar OMS-a Kenan Hodžić. Domaćin je bio paroh kakanjski protojerej Marko Maleš a pridružili su se i glavni imam MIZ Kakanj, Sulejman ef. Čeliković, kakanjski župnik vlč. Zlatko Ivkić te delagacija Općine Kakanj.

- Pored zajedničke osude i posjete crkvi sv. Jovana Krstitelja u Bilješevu vjerski službenici su dali usaglašen zahtjev Općini Kakanj za iznalaženje potrebnih sredstava kako bi se osigurao alarmski sistem i spriječilo daljnje moguće skrnavljenje crkve u Bilješevu. Svi predstavnici vjerskih zajednica složili su se da svaki čin i najmanjeg skrnavljenja bilo kojeg sakralog objekta znači napad na vjernike svih religijskih tradicija. Uputili su apel policijskim, tužiteljskim i općinskim organima da zaštite vjerske zajednice od sličnih (ne)djela.  Vjernicima su poručili da budu uz svoje komšije kako u lijepim tako i teškim događajima, da budu jedni drugima podrška i prijateljska ruka, rekao nam je sekretar OMS-a Kenan Hodžić.