GLOBUS

Na najdiskretniji mogući način: Sahranjen jedan od braće Kouachi

U gradu Reimsu na sjeveroistoku Francuske

M. M.

17.1.2015

Said Kouachi, jedan od napadača na prostorije satiričnog magazina Charlie Hebdo, sahranjen je u gradu Reimsu na sjeveroistoku Francuske, uprkos brigama da bi njegov grob mogao postati svetište ekstemista, saopštile su danas vlasti Francuske.

Said i njegov mlađi brat Chérif Kouachi ubili su 12 ljudi u redakciji magazina Charlie Hebdo u Parizu, 7. januara, u napadu koji je šokirao zemlju.

- S obzirom na postojeći rizik od uznemirenja javnosti i u namjeri da brzo okrenemo stranicu ove tragične epizode, odlučeno je da se sahrana obavi brzo, rekli su iz Uprave grada.

Ranije ove sedmice gradonačelnik Reimsa Arnaud Robinet je rekao da bi "kategorički odbio" zahtjev Kouachijeve porodice da ga sahrane u Reimsu, koji se nalazi 144 kilometra istočno od Pariza, gdje je živio prije nego što je 9. januara policija ubila njega i njegovog brata.

- Ne želim grob koji će služiti za privlačenje fanatika. Ne želim mjesto na kojem će se promovirati mržnja, rekao je Robinet u intervjuu na radiju France Info u četvrtak.

Robinet je danas pak izjavio da ga je vlada primorala da dozvoli sahranu, zbog francuskog zakona koji garantuje pravo sahrane u zadnjem mjestu boravišta.

- On je sahranjen sinoć, na najdiskreniji i najanonimniji mogući način, rekao je Robinet, te dodao da ne zna na kojem mjestu je Kouachi sahranjen na groblju koje nije želio imenovati.

Drugi brat Cherif Kouachi će na zahtjev supruge biti sahranjen u mjestu Gennevilliers u blizini Pariza, ali na isti način i pod istim uslovima.