OSTALI SPORTOVI

Demirović: Marković je znao šta reći igračima u poluvremenu

Bivši selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine hvali kolegu

Fena

16.1.2015

Bivši selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Halid Demirović pohvalio je  rukometaše BiH koji su danas pobijedili selekciju Irana u svom debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu.

Izabranici selektora Dragana Markovića pobijedili su Iran s 30:25 u prvom meču B-grupe SP-a u Kataru, iako su  u prvom poluvremenu igrali loše i gubili s četiri razlike. Demirović vjeruje da je uzrok takvoj igri selekcije BiH nervoza koja je uzrokovala snažan tempo igre koji je više odgovarao brzim iranskim rukometašima.

- Velika trema na početku utakmice uzorokovala je silovit tempo igre u kojem su se bolje snašli iranski igrači. Igrali smo nervozno i napravili veliki broj tehničkih grešaka u napadu, što je Iran znao iskoristiti i okončati poluvrijeme rezultatom 16:12 u svoju korist - objasnio je Demirović.

Iskusni rukometni strateg je naglasio da je Marković na poluvremenu znao šta reći svojim rukometašima, koji su u drugo poluvrijeme ušli kao potpuno novi tim.

- U drugom poluvremenu smo zaigrali čvrstu odbranu, bolje smo organizovali napade i postizali golove iz kontranapada. U prvih deset minuta drugog poluvremena napravili smo 7:0 i od tog trenutka mirno priveli utakmicu do kraja - rekao je Demirović.

Dodao je da je pobjeda protiv Irana velika motivacija pred sutrašnji susret protiv Austrije, koju večeras očekuje teška utakmica protiv jednog od favorita prvenstva - selekcije Hrvatske. 

- Austrijanci su mnogo jači od Irana, ali večeras igraju protiv Hrvatske i tu bi se mogli dosta iscrpiti. Ja sam uvjeren da će Austrija pružiti značajan otpor Hrvatima iako svi očekuju laku pobjedu Hrvatske. Austrija u svom sastavu ima sedam igrača iz njemačke lige, posjeduje kontinuitet u radu i sigurno je da su mnogo jači protivnik od Irana - kazao je Demirović.

Zaključio je da BiH u sutrašnjem susretu protiv Austrijanaca mora igrati kao u drugom poluvremenu protiv Irana, ako ne i za nijansu bolje, te da će u slučaju pobjede bh. rukometašima biti ''otvorena vrata osmine finala''.