OSTALI SPORTOVI

Naša odbrana je beton

Komentar dana

Senjanin MAGLAJLIJA

16.1.2015

Od Svjetskog prvenstva u Brazilu Fudbaleri Bosne i Hercegovine oprostili su se pobjedom nad Iranom (3:1). Nadam se i uvjeren sam da će rukometni "Zmajevi" pobjedom nad Iranom na startu Svjetskog rukometnog prvenstva početi jednu lijepu priču u Kataru.

Danas je još historijski dan za rukometnu BiH i svi trebamo uživati u njemu, navijači, stručnjaci, a najviše igrači.

Ova utakmica ima odgovarajuću težinu, ali to neće biti teret našima, jer su iskusni igrači. U stalnom sam kontaktu s bh. delegacijom u Kataru i znam da je ekipa maksimalno motivirana da odgovori tom izazovu i savlada prvog protivnika u grupi.

Imamo dobar raspored u grupi, sve su to kvalitetne reprezentacije s kojima će se BiH ravnopravno nositi, izuzimajući Hrvatsku, koja je pretendent za najsjajniju medalju. Iran je na papiru najlakši protivnik, ali daleko od toga da se bh. rukometaši trebaju opustiti, jer su tamo otišli sa jednim ciljem – da se plasiraju u drugi krug. 

Iran je slika i prilika azijske ekipe, o kojoj ne znamo mnogo. Gledao sam ih prošle godine na turniru u Doboju, na koji su došli sa podmlađenim sastavom. Dosta su agresivni, pripremljeni su fizički i igraju čvrstu odbranu. Nisu visoki i u njihovoj igri se osjeti balkanski štih, koji im je unio selektor, Slovenac Borut Maček.

Rukometašima BiH mogu napraviti mnogo problema tom agresivnom odbranom, jer "Zmajevima" ne odgovaraju te zone. No, postoje tehnički zahtjevi kako se razbija ta odbrana, a Dragan Marković je stručnjak za to. 

Naša odbrana je beton i, uz discipliniran napad, uz mnogo kretanja, kontre i polukontre, uvjeren sam da je Bosna i Hercegovina veliki favorit protiv Irana.