OSTALI SPORTOVI

Trijumf - ulaznica za drugi krug

RUKOMET BiH danas (13 sati) u dvorani Lusil igra historijski meč na Svjetskom prvenstvu protiv Irana

Amer ČULIĆ

16.1.2015

Izgubili ili dobili, više nije ni bitno. Šesnaesti januar 2015. ostat će upisan zlatnim slovima u historiji bh. rukometa. Naša rukometna reprezentacija danas (13 sati) igra svoj prvi meč na jednom velikom takmičenju - Svjetskom prvenstvu u Kataru. 

Ni 24 sata neće proći od premijernog meča između Katara i Brazila, a u veleljepnom zdanju arene Lusil, kapaciteta od 15.300 mjesta, "Zmajevi" će odmjeriti snage s Iranom. 

Blagi favoriti

Poveznica između nas i našeg protivnika je u tome što su obje selekcije debitanti, ali ako ćemo realno, ono što nas razlikuje, mnogo je bitnije i stavlja nas u položaj favorita. 

Bosna i Hercegovina je evropska, a Iran azijska selekcija, makar na putu ka svjetskoj smotri eliminirali redovnog i nimalo bezopasnog protivnika - Južnu Koreju.

- Nakon tri sedmice priprema, možemo reći, spremni smo. Došli smo ovdje odlučni da se pokažemo u najboljem svjetlu. Čitave pripreme posvetili smo ovom susretu, jer znamo koliko nam on znači i šta donosi. Pobjeda nas uvodi u ozbiljno takmičenje, u borbu za drugi krug, dok nas poraz udaljava iz te utrke - govori selektor Dragan Marković.

Dodao je da nas mnogi doživljavaju kao iznenađenje.

- No, igrati među 24 najbolje reprezentacije svijeta nije više iznenađenje. Sigurno je da nas svi ozbiljnije shvataju nego ranije i to moramo imati u vidu. Ipak, smatram da moji momci posjeduju veliki kvalitet koji bi trebao biti dovoljan za plasman u osminu finala. Ipak, prije svega, moramo dobiti Iran. Cilj je uvezati dvije pobjede na startu. To bi nam u nastavku omogućilo mnogo lakši posao, jer bismo bili mnogo rasterećeniji - govori Marković.

markovic-korkaric-katar15

Marković: Spremni smo

Bosanskohercegovački selektor je još prije polaska u Katar 4. januara u neformalnom razgovoru s nama najavio da bi mogao znati kako će izgledati Iran u današnjem meču, ali je izričito zahtijevao "da ništa ne pišemo, jer svi sve prate".

Izbjeći zamke

Marković, barem prema onome što nam je ispričao, veoma dobro poznaje iranskog selektora, Slovenca Boruta Mačeka.

- Oni nisu nimalo naivni, gaje jedan stil karakterističan za azijske ekipe, vrlo su snažni i teški. Mi smo spremni za sve njihove zamke i sva tri stila odbrane koja su u stanju igrati, pogotovo na presing. Neće nas zavarati ni to što neki od njihovih najboljih igrača neće nastupiti zbog ko zna kakvih razloga - kazao je naš selektor.

Odlični prognozeri

Ako je suditi prema dosadašnjoj uspješnosti prognoza Smaje Karačića, generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH, BiH bi trebala savladati Iran sa devet golova razlike.

screenshot-1

- Čovjek je pogodio naša posljednja dva remija u gol. Na Islandu je prognozirao 29:29 te protiv Bjelorusije 25:25. Najgore od svega zbog čega danas žalim je što sam i sam prizvao remi u Minsku. Generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović poslao mi je na dan utakmice poruku: “Šta će biti?” Dugo mu nisam odgovarao i onda ja, kao skroman, napišem: “Remi.” Onaj odozgo sve gleda pa tako i bi. Protiv Islanda sam govorio neka bude jedan razlike i bilo je jedan razlike – govori Marković.

Elem, Karačić je prognozirao 31:22. Posljednja dva meča odigrali smo na 22 primljena gola. Makar zabili 23 gola, opet bismo smatrali Karačića vidovitim. Nije problem.

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Katara