OSTALI SPORTOVI

Kako je Katar postao centar sportskog svijeta?

METROPOLE U narednih sedam godina u Dohi će biti održano sedam svjetskih prvenstva

Autor:E. MASLO

15.1.2015

Proteklog vikenda su Španac David Ferer (Ferrer) i Čeh Tomaš Berdih (Tomas Berdych) igrali u finalu ATP 250 teniskog turnira, 2019. godine tu će biti organizirano Svjetsko prvenstvo u atletici, a Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je da organizatori nisu kupovali glasove za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine. 

Bogati šeik

Ova tri sportska događaja vezana su za jedno mjesto radnje - Katar. Ono što je za nas najvažnije, ova zaljevska zemlja će od danas pa sve do 1. februara biti centar rukometa, a reprezentativci Bosne i Hercegovine prvi put u svojoj historiji učestvovati na Svjetskom prvenstvu.

Ono što je do prije nekoliko godina bilo nemoguće i zamisliti, postalo je istina - Doha će u periodu od sedam godina (2015.-2022.) organizirati sedam različitih svjetskih prvenstava. 

Kako je sve počelo?

Katar, odnosno tamošnji emir šeik Tamim bin Hamad El-Tani, osim svjetskih prvenstava koje je osigurao, kupio je francuski PSG, špansku Malagu, a njegova fondacija postala je prvi službeni sponzor na dresu u historiji Barcelone, a kasnije je saradnja s Kataloncima proširena na sve marketinške grane. 

S budžetom od 120 milijardi dolara godišnje, Katar je najbogatija zemlja svijeta, no žele se dokazati i na sportskom planu, te tako sebe predstaviti u pozitivnom svjetlu. 

U septembru je otvorena fantastična rukometna arena „Duhail", koja je djelo hrvatskog arhitekte Otta Barića, sina istoimenog poznatog fudbalskog trenera i bivšeg selektora Hrvatske. Radovi su bili završeni za rekordnih 13 mjeseci. 

U sklopu „Rukometnog doma", u kome će mečeve grupne faze igrati reprezentativci BiH protiv Hrvatske, Austrije, Tunisa, Makedonije i Irana, nalaze se dvorana od 5.500 mjesta, hotel, restorani, bazen, teretana, medicinski centar, medijski centar, četiri televizijske sobe... 

Dva grada 

Rukomet će se igrati u dva grada, Dohi i Lusailu, u ukupno tri veleljepne dvorane.

Katar je u decembru 2014. položio test organizacijom Svjetskog prvenstva u malim bazenima. 

U 2015. sve počinje svjetskom smotrom najboljih rukometaša, a završava Mundijalom u fudbalu 2022. 

U međuvremenu, Katar će organizirati svjetska prvenstva u atletici za osobe s invaliditetom, boksu, cestovnom biciklizmu, gimnastici i atletici. 

Test za Mundijal 2022.

Ovo svjetsko prvenstvo u rukometu će za Katar biti test onoga što ga očekuje u narednom periodu, a kulminacija je fudbalski mundijal 2022. 

Katar će investirati 140 milijardi dolara u infrastrukturne projekte, aerodrome, puteve, hotele, sportske objekte poput stadiona Kalifa, a bit će izgrađen i potpuno novi grad, zamišljen kao hotel s pet zvjezdica ... 

kalifa-15

Nacrt internacionalnog stadiona Kalifa: Katar grade novi grad za fudbalsko prvenstvo 2022.

No, najveću cijenu ubrzane gradnje plaćaju strani radnici. Njih više od 900 stradalo je na gradilištima u Dohi od 2012. godine.

Svjetska prvenstva u Dohi


2015.    SP u rukometu

2015.    SP u atletici za osobe s invaliditetom 

2015.    SP u boksu

2016.    SP u cestovnom biciklizmu

2018.    SP u gimnastici

2019.    SP u atletici

2022.    SP u fudbalu