OSTALI SPORTOVI

Spektakularnim otvaranjem večeras u Kataru počinje 24. svjetsko prvenstvo

Sretno "Zmajevi"

(Amer ČULIĆOd specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Dohe)

15.1.2015

Čekali smo, čekali i dočekali. Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru 2015. počinje večerašnjim spektakularnim otvaranjem i utakmicom između domaćina Katara i Brazila u grandioznoj, vjerovatno najsavremenijoj dvorani na svijetu - Lusil areni.

Čudotvorac Marković

Dan poslije u istom zdanju koje prima 15.500 gledalaca, gdje su stolice zaključane i otključavaju se bar-kodom ulaznice, rukometni "Zmajevi" predvođeni čudotvorcem Draganom Markovićem odmjerit će snagu s Iranom, uz našu zemlju jedinim preostalim debitantom na ovoj smotri.

Rijetka je zvjerka taj Marković. Kada nas je uvjeravao da će njegovi momci u baražu za SP eliminirati Island, nismo se smijali, ali smo u sebi smatrali da je na svojevrsnim lakim drogama. I onda, dok su misli lutale k Marakani, željno iščekujući dvoboj BiH i Argentine na fudbalskom Mundijalu u Brazilu, Marković je došao u situaciju da nam se svima nasmije u lice. Rijetko slatka pozicija.

Danas, Muhamed Toromanović, Nikola Prce, Nebojša Grahovac i ostali trepere, osjećajući nešto što nisu nikad u životu. Igrat će na Svjetskom prvenstvu, bit će djelom elite okupljene u 24 najbolje selekcije na planeti i branit će čast jedine nam BIH.

Enormne mogućnosti

Takmičenje u Kataru organizirano je u skladu s mogućnostima domaćina. A kakve su razmjere katarskih mogućnosti? Enormne. Bit će to 17-dnevni sajam svemirskih brodova u zemlji plina i nafte, iskoristit će se i najmanja prilika da se pokaže moć i blještavilo. Svjetska rukometna federacija je dodijelivši Kataru domaćinstvo sebi obezbijedila godine i godine lagodnog egzistiranja, bez srkleta i razmišljanja kako skupiti sredstva.

Domaćin iz Dohe nije pitao nizašta, dijelio je i šakom i kapom, pa je o svom trošku doveo i zbrinuo 600 novinara širom svijeta, a nije morao. IHF-u je Aljazeera za TV prava platila 67 miliona eura, 12 puta više nego što su tražili!!!

Kada je o favoritima za osvajanje riječ, tri su koja se ističu, dok dva prijete iz sjene. Francuska, Danska i Hrvatska odigrale su najviše polufinala u zadnjih deset godina, pa se ističu. Španija će se pokušati poremetiti zadano stanje stvari, dok Poljaci žele napraviti što ljepšu uvertiru za EP 2016. čiji su domaćini. Selekcija koju mnogi vide kao potencijalnu nagaznu minu je Tunis našeg Seada Hasanefendića, tim koji je u Kataru kao kod kuće. S njima ćemo se sastati 21. januara. Prvih sedam reprezentacija izborit će plasman u kvalifikacije Olimpijskih igara. Bilo bi lijepo zaigrati i u Brazilu 2016.