BIH

Zbog zagađenja zraka u KS proglašena – PRIPRAVNOST

Preporučeno smanjeno kretanje

Autor:J. Be.

14.1.2015


Zbog aktuelnih vremenskih prilika i povećanja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica u zraku - PM10, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS danas je proglasilo Prvu epizodu – PRIPRAVNOST u Kantonu Sarajevo, na osnovu poglavlja 4. tačke 1. Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu i mišljenja Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor.

Iz ovih razloga preporučuje se smanjeno kretanje naročito tokom jutarnjih i večenjih sati za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice. Također se upućuje apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u okoliš.

Stanovništvu Kantona Sarajevo upućuje se i poziv da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, kao i svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta da preduzmu sve tehnički izvodive mjere, potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija te da po potrebi odgode sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka.

Pripravnost ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštite zdravlja ljudi i imovine. Odluka o njenom ukidanju ili o eventulanom proglašenju sljedeće epizode ovisit će o stanju na terenu koje se prati kontinuirano. Ovom epizodom nalaže se svim pravnim i fizičkim licima Kantona Sarajevo da postupe u skladu sa mjerama koje su propisane u Planu interventnih mjera za Kanton Sarajevo, kao i prema Internim planovima u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu.
 
Imajući u vidu da na povećanu koncentraciju zagađujućih materija u zraku značajan uticaj imaju vozila sa neispravnim ispušnim sistemima, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, pored ostalog, u više je navrata uputilo zahtjeve prema Ministarstvu komunikacija i prometa BiH u vezi inicijative za hitnu izmjenu i dopunu Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, kako bi se osigurala strožija kontrola tehničkih pregleda te prevenirale prekomjerne emisije izduvnih gasova i zagađenje zraka.
Također je zatražilo i od Federalne uprave za inspekcijske poslove da pojača inspekcijski nadzor velikih zagađivača u KS kako bi provjerili poštuju li propisane mjere iz okolinskih dozvola iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koje imaju za cilj smanjenje i prevenciju PM10 čvrstih čestica. Iz resornog ministarstva ističu da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove kontinuirano vrši nadzor i nalaganje mjerenja emisija vlasnicima kotlovnica u KS.
Sve relevantne informacije vezane za aktuelno stanje sa zagađenjem zraka u KS mogu se dobiti u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, Zavodu za javno zdravstvo KS i Federalnom meteorološkom zavodu.