OSTALI SPORTOVI

Katar živi rukomet

SVJETSKO PRVENSTVO Sve spremno za najveći sportski spektakl u 2015.

A. ČULIĆ

14.1.2015

Fahed, oficijelna maskota predstojećeg 24. svjetskog rukometnog prvenstva u posljednjem mjesecu je najpopularniji lik u superbogatoj zemlji Perzijskog zaljeva - Kataru. Prije dva dana dječačić odjeven u nacionalnu odoru objavio je vijest u vezi s kojom, zapravo, nije ni bilo dvojbe - ulaznice za sutrašnje otvaranje Svjetskog rukometnog prvenstva rasprodate su.

Ogromni baloni

Smotra najboljih rukometnih reprezentacija svijeta zvanično počinje utakmicom između domaćina i selekcije Brazila pa više neće biti potrebe za najavljivanjem grandioznog spektakla. Naime, posljednjih 30 dana cijela zemlja živi rukomet, a s prvim zviždukom u dvorani Lusil prestat će i potreba da ogromni baloni "patroliraju" Dohom i podsjećaju na nešto što rukometni sport nikad nije vidio. 

fahed-maskota2

Oficijelna maskota Fahed: Karte za otvaranje rasprodate

Koliko je, zapravo, odlučan da se svijetu pokaže u najljepšem svjetlu, Katar pokazuje masovnim domaćinstvima sportskih dešavanja. U ovoj državi sport su doživjeli kao priliku koju ne žele ispustiti iz ruku, kao nešto što će je najbolje promovirati. Rukometni mundijal samo je jedno u nizu takmičenja, 2019. Doha će ugostiti najbolje atletičare svijeta, a šlag na torti bit će Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. na stadionima koji će podsjećati na svemirske brodove iz sci-fi filmova.

Domaćin nije štedio ni na čemu pa će tako, osim reprezentacija učesnica, ugostiti i 600 novinara koje je Organizacioni komitet pozvao o svome trošku. Svi će imati najsavremenije uvjete za rad, s monitorima na kojima će biti moguće pratiti i ostale mečeve u istom terminu. Sale za pres i novinarski centri opremljeni su najsavremenijim uređajima koji nude nešto o čemu je do sada bilo moguće samo sanjati. 

Napravljen rez

Osim što je specifično po tome što se igra u Perzijskom zaljevu, gdje je rukomet popularan kao badminton u našoj zemlji, 24. planetarna smotra našoj je javnosti značajna i zbog činjenice da će tamo učestvovati i jedna također minijaturna, ali rukometna nacija - Bosna i Hercegovina.

pres-centar-katar

Izgled pres-centra u jednoj od dvorana

Mnoge su generacije pokušavale ući među elitu, no nisu uspijevale sve dok sadašnji selektor Dragan Marković nije napravio rez. Nekolicini iskusnijih koji su bili spremni slušati ga i raditi po njegovom pridodao je mnoštvo mladih igrača koji će biti budućnost bh. rukometa te stvorio tim za respekt. BiH će biti jedina selekcija među 24 koja je igrala i baraž i pretkvalifikacije za SP. A ono je još specifično i po tome što će zbog otkaza Emirata i Australije na njemu igrati čak 15 evropskih selekcija, najviše ikada.

Ciljaju Olimpijske igre

Simbolično ili ne, Katar, koji je uložio 200 miliona u organizaciju Svjetskog prvenstva, prvi meč igra protiv selekcije koja se automatski plasirala na predstojeće Olimpijske igre, a Kataru je upravo to cilj - učešće u Rio de Žaneiru 2016. Za to je potrebno da dođu u četvrtfinale, a sudeći prema procjenama stručnjaka, pojačani mnoštvom evropskih asova, među kojima je i naš golman Danijel Šarić, u stanju su to učiniti. 

Remi Tunižana, Francuzi teško protiv Austrijanaca

Selekcija Tunisa, koja se nalazi u grupi B zajedno s BiH, Hrvatskom, Austrijom, Makedonijom i Iranom, odigrala je najviše pripremnih mečeva u prethodne tri sedmice, a u posljednjoj provjeri u kojoj je naš stručnjak na klupi Tunisa Sead Hasanefendić uvježbavao odbranu afrička selekcija je odigrala neriješeno 24:24 s Rusijom. U tuniskim redovima po efikasnošću je prednjačilo lijevo krilo Bughanmi s četiri gola.

Naš drugi protivnik, Austrija, s kojom se sastajemo u subotu od 19 sati, pokazala se kao vrlo tvrd orah aktuelnim evropskim prvacima Francuzima, najvećim favoritima Svjetskog prvenstva. Tim Patrekura Johanesona izgubio je 28:30. Ponovo je najefikasnije bilo desno krilo Veber (deset golova, četiri sa sedmerca), a potencijalno iznenađenje, mladi srednji bek Bilik zabio je četiri. Francuze je predvodio Žoli sa osam golova.

Što se hrvatske tiče, selektor Slavko Goluža skratio je dodatno spisak pa su kući umjesto u Dohu otišli Sandro Obranović i golman Ivan Pešić.