GLOBUS

Karikaturist u suzama: Slomio se objašnjavajući zašto je opet nacrtao Muhameda za naslovnicu

Štampan u tri miliona primjeraka

(Mi. K.)

14.1.2015

Preživjeli novinari satiričnog magazina Charlie Hebdo odbijaju se izviniti za naslovnicu prvog izdanja nakon masakra prošlu srijedu, na kojoj je prorok Muhamed, piše Independent.

- To nije naslovnica koju je želio svijet, ali je ona koju smo mi htjeli- rekao je karikaturist Luz koji je i naslikao uplakanog Muhameda koji u ruci drži natpis "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie).

Luz je prošlosedmični krvavi pohod izbjegao jer je kasnio na posao. Objašnjavajući i braneći svoje razloge crtanja proroka Muhameda na naslovnici koja je izazvala kritike u inozemstvu, karikaturist se - slomio. Tokom emotivne konferencije za novinare više puta se rasplakao.

- Žao mi je što smo ga opet nacrtali, ali Muhamed kojeg smo nacrtali je samo mali čovjek koji plače - rekao je.

-Muhamed je samo moj nacrtani lik. On postoji samo kad ga ja nacrtam. A problem s teororistima je što nemaju smisla za humor, nemaju osjećaj za ironiju- objasnio je Luz.

Novo izdanje magazina u prodaji je od danas. Umjesto uobičajenih 60 haljada, štampano je tri miliona primjeraka koji će se, prevedeni na više jezika, prodavati u 25 zemalja. Iznad karikature proroka natpis je "sve je oprošteno".

Novinar magazina porijeklom iz Sjeverne Afrike, Zineb El Rhazoui, objasnio je kako je oprost namijenjen braći Kouachi koja su ubijena prošle sedmice, nakon što su u napadu na ured lista ubili 12 ljudi.

Urednik Gerard Biard rekao je novo izdanje magazina sastavljeno od boli i radosti.