GLOBUS

Jemenska al Qaida: Mi smo izveli napad u Parizu

Teroristička organizacija zvanično preuzela odgovornost

Redakcija

14.1.2015

Vođa Al-Qaide u Jemenu preuzeo je danas odgovornost za napad na redakciju francuskog satiričkog magazina Charlie Hebdo pri čemu je poginulo 12 ljudi, javlja France24.

Novi broj francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo pušten je u prodaju, na naslovnici se nalazi karikatura poslanika Muhammeda, javlja BBC. Sedmicu dana nakon što su teroristi ubili 12 ljudi u pariškoj redakciji lista, štampano je 3 miliona primjeraka.

"Regrutovani heroji su reagovali", rekao je jedan od vođa Al Qaide na Arapskom poluostrvu (Aqpa) Nasser bin Ali al-Ansi u 11-minutnom videu, objavljenom na internetu.

On je mislio na braću Kouachi, jedan od kojih je neposredno nakon napada na pariski satirični magazin izjavio da pripada ogranku al Qaide na Arapskom poluostrvu.

"Želimo da preciziramo za muslimanski svijet da smo mi ti koji smo izabrali metu, finansirali operaciju i regrutovali njenog vođu", dodao je Al-Anasi.

On je rekao da je napad na Charlie Hebdo izvršen po naređenju glavnog vođe Al-Qaide Aymana al-Zawahirija.

Po njegovim riječima operacija je "predstavljala veliko zadovoljstvo za muslimane" i šalje "jaku poruku za one koji se usuđuju da napadnu ono što je muslimanima sveto".

On je pozvao zapadnjake da "prestanu svoje napade u ime lažne slobode".

Al-Anasi je također odao priznanje Amedyju Coulibalyju, vinovniku napada u petak na jevrejsku radnju u Parizu kada je ubijeno četiri Jevreja.

"Božji je dar da se operacija (protiv Charlie Hebdoa) podudarila sa njegovom", rekao je on.

Karikatura na naslovnici novog broja magazina Charlie Hebdo prikazuje poslanika Muhammeda kako plače i u rukama drži znak na kojem piše "Je suis Charlie" ("Ja sam Charlie"). Iznad karikature nalazi se natpis 'Sve je oprošteno'.

- Drago nam je što smo to učinili i u što smo to uopće uspjeli. Bilo je teško napraviti naslovnicu, jer je trebala sadržavati nas i događaje s kojima smo protekil dana bili suočeni, rekao je glavni urednik Gerard Biard te dodao da je izdanje napravljeno s radošću ali ujedno i velikom tugom.

Karikaturist Luz izjavio je kako su i 'teroristi jednom bili djeca'.

- Crtali su kao i mi, kao i sva djeca, a onda su jednog dana izgubili smisao za humor - kazao je.

Vjeruje se kako su upravo karikature poslanika Muhammeda potaknule teroriste na napade.