GLOBUS

Prvo izdanje Charlie Hebdoa poslije napada rasprodato u Francuskoj

Na naslovnici karikatura poslanika Muhammeda

A.U.

14.1.2015

Prvi broj francuskog satiričnoj magazina Charlie Hebdo nakon prošlosedmičnog napada na redakciju tog magazina veoma brzo je danas, čim se pojavio na kioscima, rasprodat širom Francuske.

"To je nevjerovatno. Bilo je između 60 i 70 ljudi koji su čekali u redu na mene da otvorim", rekla je prodavačica u kiosku u Parizu, prenijela je agencija AFP.

"Nikada nisam vidjela nešto slično. Svih mojih 450 primjeraka prodato je za 15 minuta", dodala je prodavačica.

Novo izdanje francuskog časopisa Charlie Hebdo pojavilo se jutros u prodaji, a na naslovnoj strani nacrtana je karikatura poslanika Muhammeda kako plače, uz natpis "Sve je oprošteno".

„Drago nam je što smo to uradili i sretni smo zbog toga. Bilo je teško i komplikovano sastaviti naslovnicu, jer je trebala izražavati nešto novo, nešto što se odnosi na događaje koje smo prošli“, rekao je glavni urednik Gerard Biard.

Izvan Francuske, poznati listovi poput Washington Posta, Frankfurter Allgemeinea, Corriere della Sera i Guardiana kazali su da će prikazati spornu karikaturu.

Današnje izdanje Charlie Hebda štampano je u tri miliona primjeraka, u odnosu na uobičajenih 60.000.

Digitalne verzije bit će dostupne na Španskom, Arapskom, Francuskom i Engleskom, dok će italijanski il Fatto Quotidiano i turski Daily Cumhuriyet na svojim stranicama printati ovo izdanje francuskog časopisa.

U Velikoj Britaniji desetine muslimanskih vjerskih lidera su potpisali pismo u kojem pozivaju muslimane na strpljenje i mir zbog novog izdanja časopisa. 

Francuska muslimanska udruženja također su pozvala na mir i poštovanje slobode mišljenja uoči izlaska novog broja magazina Charlie Hebdo.

Francusko vijeće muslimanske vjere i Unija francuskih islamskih organizacija objavila je zajedničku izjavu kojom je pozvala muslimansku zajednicu da "ostane mirna i da izbjegava emotivna reagovanja koja su nespojiva s njenim dostojanstvom, poštujući slobodu mišljenja", prenosi agencija AFP.           

Novi broj satiričnog lista Charlie Hebdo izlazi nedjelju dana poslije napada terorista na redakciju ovog nedjeljnika u Parizu, kada je ubijeno 12 osoba.

Napad na redakciju izazvao je osude i saosjećanja širom svijeta, propraćeno sloganom "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie).