BIH

Profesor tražio potpis da tuži Uniju!

UNZE Studenti nezadovoljni sastankom

V. BEGUNIĆ

13.1.2015

Predstavnici Unije studenata Univerziteta u Zenici, predsjednik Dino Tihić i potpredsjednik Nuraga Galamić, bili su vidno razočarani nakon jučerašnje sjednice Koordinacionog tijela Zeničko-dobojskog kantona za razvoj visokog obrazovanja.

Pritisci na studente

Studenti su željeli da im se objasni u kojoj je fazi njihova prijava protiv red.prof.dr. Nagiba Neimarlije, kojeg optužuju za pogrešno i neadekvatno ocjenjivanje, mobing, neakademsko ponašanje, kršenje Statuta UNZE-a...Posebno su razočarani bili da je sastanku, mimi njihove volje, prisustvovao i pomenuti profesor. On je, ističu, tražio da se potpišu na prijavu, kako bi ih mogao tužiti.

- Bili smo izloženi pritiscima da naš predstavnik stavi potpis, kako bi on mogao tužiti Uniju. Zaključak je da dekan Mašinskog fakulteta (doc.dr. Fuad Hadžikadunić ne želi da ide u daljnju proceduru, zbog mogućih tehničkih grešaka u našim dopisima- kaže Tihić, koji dodaje da su pratili važeća akta i da su sve uradili po pravilima. Tihić je i jedini od nezadovoljnih studenata bio zatražio komisijski polaganje ovog ispita, ali ga nije položio.

Sadržaj ili forma

Prijava je, inače, napisana na pet stranica. Priložili su i anketu UNZE-a, koja pokazuje pad zadovoljstva studenta nastavom i prozalnošću na predmetu „Prenos toplote i termodinamika“, koji predaje pomenuti profesor. Galamić je dodao da je sastanak bio lakrdija, jer je „više bitno kako formalno-pravo izgleda prijava, nego šta je u njoj navedeno“.

studenti2

- To je zastrašujuće. Možete uraditi bilo šta, ali ako prijava nije formalno-pravno uredu od toga nema ništa- ističe Galamić. Studenti smatraju da je neprovođenje presude u poznatom slučaju doc.dr.sc. Edina Berberovića, a u vrijeme kada je Neimarlija bio dekan, razlog odmazde prema njima, jer su glasali za prijem Berberovića.

UNZE ne može izgubiti dignitet

Rektor UNZE-a prof.dr. Dževad Zečić ističe da studenti nisu postupili po upustvu s prethodnog sastanaka i svoju prijavu uskladili s pravilima i zakonima kojima podliježe i UNZE-a.

dzevad-zecic1

Rektor UNZE-a prof.dr. Dževad Zečić

- Prijava tehnički nije podnesena u skladu sa pravilimima Etičkog komiteta i rečeno im je u kojim segmentima to nije urađeno...Niko im nije osporio pravo da mogu prijaviti nepravilnosti, ali postoje pravila- kaže Zečić, koji dodaje da ne mogu profesora unaprijed osuditi.

Ako studenti usklade prijavu i prilože je Etičkom komiteu, svi će se navodi provjeriti. UNZE je prepoznat i akreditiran, na osnovu jedne prijave ne može izgubiti dignitet, ali može profesor ako je pogriješio.