OSTALI SPORTOVI

Marković: Island je izliječio našu boljku

Reprezentacija BiH predstavljena na zvaničnoj stranici Svjetskog prvenstva

A. ČULIĆ

13.1.2015

Zvanična internet-stranica Svjetskog rukometnog prvenstva, koje u četvrtak počinje u Kataru, objavila je prigodan tekst o našoj reprezentaciji naslovljen "Prvo putovanje: BiH želi ispisati historiju". 

Vjerovali u sebe

Predstavljeni smo kao jedini tim koji je na svom putu ka planetarnoj smotri igrao i pretkvalifikacije (protivnici su nam bili Portugal, Estonija i Latvija), a posebno je apostrofiran revanš meč baraža protiv Islanda u Rejkjaviku (29:29). U prvom meču u Sarajevu bilo je 32:31.

- Bio je to najsretniji dan u mome životu - prisjeća se selektor Dragan Marković tog 15. juna 2014. godine.

- Vjerovali smo u sebe i nadali se da možemo odbraniti prednost, ali smo morali sačekati posljednji sudijski zvižduk. Nakon prvog poluvremena bili smo u plusu ukupno šest golova (poluvrijeme okončano rezultatom 15:10) i mislili da je posao završen. Tada je na scenu stupio poznati bosanski problem kada igramo u gostima, pali smo u igri i Island nas je stigao. Ipak, izdržali smo, a emocije je bilo nemoguće zadržati - kazao je Marković.

Ozbiljan takmac

On se podsjetio i prethodnog baraža, kada smo igrali protiv Njemačke i kada smo u gostima deklasirani 24:36. Sedam dana kasnije održali smo čas rukometnoj velesili slaveći s devet golova razlike (33:24), no to nije bilo dovoljno.

- U Rejkjaviku smo pobijedili naš strah. Island je izliječio našu najveću boljku, a to je igra u gostima. Danas smo u situaciji pokazati zube protiv svake reprezentacije na svijetu. U Dohu dolazimo spremni, ne možemo puno obećavati, ali znamo da ćemo svakoj ekipi predstavljati ozbiljnog takmaca. Ponosni smo što ćemo biti dio velikog turnira na, vjerovatno, najboljem mjestu koje je moglo biti domaćin jednog svjetskog prvenstva - riječi su Markovića.

BiH je jedna od četiri reprezentacije s Balkana (tamo su još Hrvatska, Makedonija i Slovenija), a uspjeh je još veći kada se zna da u Kataru neće biti redovnih učesnika Srbije i Crne Gore.

Šestić stigla u Dohu

Osim bh. rukometaša, u Dohi ćemo imati i muzičkog predstavnika, tačnije predstavnicu - Mariju Šestić. Naime, organizator takmičenja pozvao je po jednog muzičkog umjetnika iz svih zemalja učesnica Svjetskog prvenstva da na otvaranju zajednički izvedu oficijelnu himnu "Live it, win it". 

untitled-7

Pjesma je snimljena u studiju u Parizu, a Marija je već stigla u Katar i, sudeći prema fotografijama, odlično se zabavlja.

Igrači uživaju

Rukometni reprezentativci BiH hotel "Wyndham Regency" zamijenili su sa "Merriott Reneissance", a promjena im je očito prijala sudeći prema objavama na Facebook profilima. 

 toromanovic-i-ostali-u-bazenu

Toromanović i saigrači na noćnom kupanju

Kapiten naše reprezentacije Muhamed Toromanović objavio je tako fotografiju iz bazena sa svojim saigračima Burićem, Malinovićem i Vranješom. Inače, hotel "Merriott" je među najboljima u Dohi, nalazi se u samom centru grada, a u njemu će biti smješteno svih šest reprezentacija grupe B.

Sulić: Hrvatska je precijenjena

Renato Sulić, najbolji pivot Lige prvaka u prethodnoj sezoni, već dugo nije u planovima hrvatskog selektora Slavka Goluže. Saigrač našeg Mirsada Terzića iz Vesprema dao je zanimljivu izjavu za hrvatske medije, u kojoj izražava skepsu kada je riječ o nastupu "Kauboja" u Kataru.

- Imamo dobru ekipu, ali nemamo više vrhunsku, precijenjeni smo. Nemamo onu širinu koju smo nekad imali. Prvenstvo u Kataru bit će jedno od najizjednačenijih i najkvalitetnijih u historiji. Ispale su dvije slabije reprezentacije, a ušle su Njemačka i Island, što daje dimenziju više turniru, a samim tim i težinu. U dvije sedmice bit će nagurano mnogo teških utakmica i nije mi jasno kako će, recimo, Domagoj Duvnjak izdržati toliki napor kad nemamo adekvatne zamjene. Bojim se da ćemo u Kataru svjedočiti jednom ozbiljnom padu hrvatskog rukometa i mislim da će pad biti težak i bolan - procijenio je Sulić.